*Nettavisen* Nyheter.

- Lengter tilbake til aristokratiet

- Jeg tror Stein Erik Hagen lengter tilbake til aristokratiets glansdager, sier kommunikasjonsekspert Hans Geelmuyden.

15.03.08 09:36

Den erfarne kommunikasjonsrådgiveren har fått med seg at milliardær Stein Erik Hagen i sitt siste skattekrangel-utspill retter pekefingeren mot milliardærkollega Kjell Inge Røkke i Dagens Næringsliv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Georgsen, Tone

- Denne saken handler ikke om hvilket parti Røkke er medlem av, men mer om at Hagen ikke forstår samfunnet han lever i. Hagen mangler samfunns- og samtidsforståelse. Og med det blir han mer og mer irrelevant i samfunnsdebatten. Har han fått med seg at Berlin-muren har falt for eksempel? Det er spesielt to ting jeg syns er trist med Hagens siste utspill. Det ene er at rådgiverne hans ikke klarer å stanse ham. Og det andre som er trist, er at rådgiverne hans ikke lærte mer da de jobbet her i Geelmuyden Kiese, sier Hans Geelmuyden til Nettavisen.

- Men skader saken Hagen?

- Nei. Og et samfunn trenger folk som er så rike at de kan gi f..., sier Geelmuyden.

- Må gjerne sutre
Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim, sier Hagen «gjerne må få sutre litt».

- Han har gått fra å støtte Høyre til å støtte Frp, så han har tydelig plassert seg både politisk og i skattedebatten. Han er synlig og det at han har blitt Aps foretrukne skurk er ikke overraskende. Hagen har ikke vært spesielt diskret. Han har holdt høy profil og er en Onkel Skrue-aktig person i offentligheten, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Professoren tror Hagen kan fungere godt som Aps «foretrukne fiende».

- Regjeringen blir uansett nødt til å møte politikere i Høyre og Frp som deler Hagens syn, så de kan score noen lettjente poeng nå. Folk i Høyre og Frp er dessuten mye flinkere til å markedsføre sitt syn på skattepolitikken enn det Hagen er. Det er ofte folk fra arbeiderklassen og lavere middelklasse som er de beste talsmennene for konservative partier, sier han.

- Får juling
Todal Jenssen mener at alle utenfor politikken som gir seg i kast med en debatt slik Hagen har gjort vil komme til å få juling av den politiske eliten.

- Hagen får på en måte juling nå. Han er for grovmasket og har ikke fintfølelse for hva han kan si og ikke si i debatten. Hagen skjønner antakelig at han ikke kan vinne denne krigen, for han har ikke ressursene til et politisk parti. Jeg tror heller ikke at han har den beste stangingen i opinionen, så det er tvilsomt om han vekker mye sympati, sier Todal Jenssen.

Professoren peker på at Kjell Inge Røkke, i motsetning til Hagen, har tatt noen grep som går inn hos den sittende regjeringen.

- En ting er at Røkke flørter med Ap, men det er nok enda viktigere at han kan spille på lag med staten. Røkke har på det området markert seg som en medspiller - ikke som en motspiller. Da blir han regjeringens foretrukne kapitaleier, sier Todal Jenssen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.