RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

REAGERER: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug farer med usannheter om SVs forslag.
REAGERER: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug farer med usannheter om SVs forslag. (Sosialistisk Venstreparti)

- Listhaug bør slutte å fare med usannheter

Sist oppdatert:
Sylvi Listhaug hevder SVs innvandringspolitikk ville ført til svenske tilstander.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gikk til angrep på SVs innvandringspolitikk i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

«Vi skal ikke lenger tilbake enn til i fjor høst, da SV for eksempel viste til Sverige som et lysende eksempel i Europa på et land som gjorde veldig mye og gjorde det rette», sa Listhaug i debatten som handlet om problemene flere svenske bydeler har med integrering av innvandrere.

«Jeg vet at også Karin Andersen har tatt til orde for selvbosetting, at folk kan flytte dit de ønsker, som er en av hovedgrunnene til de problemene som er i Sverige, fordi du får en utrolig stor opphoping av personer på ett sted med innvandrerbakgrunn som gjør at det utvikler seg parallelle samfunn», sa Listhaug.

Les også: Listhaug: Parallellsamfunn er et resultat av snillisme

SNILLITSISK: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener SVs har en snillistisk innvandringspolitikk som ville ført til svenske tilstander i Norge.

- Det er altså ikke riktig

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) reagerer på Listhaugs uttalelser, og mener statsråden ikke snakker sant.

- Det er altså ikke riktig slik Sylvi Listhaug sa til Politisk kvarter, at «SVs Karin Andersen har tatt til orde for at folk kan bosette seg der de ønsker, men dette er en av hovedgrunnene til problemene som oppstår i Sverige», sier Andersen til Nettavisen.

Les også: Terrorfare i Sverige: - Vi har ikke parallellsamfunn i Norge

Andersen viser til at det SV har foreslått, er en todelt løsning for bosetting, blant annet at kommuner må bosette sin del av flyktningene som har opphold i Norge (den såkalte danske modellen).

- Det vil sikre raskere bosetting og at alle kommuner må ta sin del av bosettingen, nettopp for å hindre parallellsamfunn. Det var Listhaug mot, sier Andersen.

SV ønsker i tillegg at integreringsstøtten opprettholdes ved selvbosetting.

- Vårt forslag for selvbosetting innebærer at pressområder unntas, noe de ikke har gjort i Sverige og som har bidratt til konsentrasjon i visse områder, og at støtten til distriktskommuner kan bli vurdert økt, sier hun.

Les også: «Trusler fikk vi hele tiden - til og med da vi var med politiet»

- Hun må gjøre jobben sin

Andersen påpeker også at selvbosetting finnes i dag, men at kommuner da mister penger til integrering.

- Det øker faren for nettopp det Listhaug advarer mot, sier hun.

SV-politikeren vektlegger at parallellsamfunn nettopp er et resultat av en dårlig integreringspolitikk, og slakter Listhaugs insntrammingsforslag.

- Listhaug har fått totalslakt for sine forslag fra faginstanser, organisasjoner, fra UNHCR til Røde Kors. Hun bør konsentrere seg om å gjøre jobben sin, istedenfor å fare med usannheter om andre, sier Andersen til Nettavisen.

Les også: Listhaug rystet over steinkasting mot NRK

SV ønsker i sitt bosettingsforslag at staten skal belønne kommuner som inngår langvarige avtaler om bosetting, og at integreringstilskuddet legges om slik at en raskere bosetting belønnes. De vil også at det innføres et mål om at bosetting i en kommune skjer innen hundre dager fra asylsøknaden tas til behandling, dersom oppholdstillatelse gis.

- Har ikke ført snillistisk politikk

NRK viste søndag en reportasje der svensk politi vedgikk at de nærmest hadde mistet kontrollen over noen av de mest innvandrertette bydelene.

AVVISER: Bård Vegar Solhjell (SV) avviser at de har ført en snillistisk innvandringspolitikk.

- Jeg tror alle som så reportasjen, er ganske sjokkert over hvilke tilstander som er der borte, og det er jo et bevis på hva en naiv og snillistisk innvandringspolitikk kan føre til, sa Listhaug.

Stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV), som deltok i debatten i Politisk kvarter mandag, avfeide også kritikken.

- Vi har ikke ført den snillistiske politikken som Sylvi Listhaug anklager oss for. Vi har mye mindre innvandring til Norge, men viktigst, vi har mye bedre integrering. Jeg ser ikke noe av dette som noe i nærheten av et lysende eksempel, tvert imot er det sjokkerende, sa Solhjell.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere