RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lite doping i Norge

Sist oppdatert:
Det finnes 31 millioner dopingbrukere, men svært få av dem er fra Norge.

Det er mulig at syklister doper seg mer enn andre. Det virker i alle fall slik når man leser nyheter fra sykkelsporten. I forrige uke stod stjerner som Erik Zabel og Bjarne Riis – og flere andre med fortid i Team Telekom – fram og erkjente dopingbruk.

De hadde brukt EPO, eller Erythropoietin, som det egentlig heter. Også innen langrenn og andre utholdenhetsidretter er dette et populært dopingmiddel.

Økning siste to år
Ifølge den danske avisen metroXpress anslår en ny rapport at det er cirka 31 millioner dopingbrukere verden over.

Hvor mange av disse finnes i Norge?

Ser man på tallene fra Tollvesenet, finner man en dobling i antall beslaglagte dopingenheter fra 2005 (182.000) til 2006 (366.000), og en ytterligere stigning så langt i 2007. Men dette gjelder altså enheter, ikke antall beslag.

- Dette er tall som går litt opp og ned fra år til år. Enkeltbeslag gjør ofte store utslag på statistikkene våre, sier underdirektør Geir Høiseth i Tollvesenet til Nettavisen.

- Finnes knapt i Norge
Men disse beslagene gjelder i all hovedsak anabole steroider. EPO finnes knapt i Norge, hvis vi skal gå etter antall beslag.

- Det forekommer nesten ikke EPO-beslag per i dag. Det er registrert og påvist i veldig få tilfeller. Bare 2-3 ganger på 15 år, sier seniorrådgiver Tormod Bjørnes i kriminalteknisk avdeling hos Kripos til Nettavisen.

Årlig blir det gjort beslag på mellom 680 og 700 dopingmidler i Norge. I fjor var 570 av totalt 700 beslag anabole steroider. Det betyr at rundt 80 prosent av dopingen i Norge er anabole steroider.

Og det brukes nok oftest av vanlige mennesker som vil bygge opp kroppen på helsestudio. Anabole steroider er nemlig enkelt å påvise i dopingtester. EPO-bruk er vanskeligere å påvise.

- Høy etisk standard
- EPO-bruk er ytterst begrenset her i Norge. Dette er ikke noe som tas i form av tabletter, så man må knytte til seg legepersonal som kan bidra til å innta dette. Det kompliserer misbruket, forklarer Bjørnes.

- Jeg våger å si at idrettsleger og helsepersonalet her i landet holder en høy etisk standard, og at derfor er bruken av EPO minimalt i Norge, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere