- Livlegen var kong Olavs far

Den nye boka «Folket» sår tvil om hvem som var kong Olavs far. - Dette er en sensasjon som må ryste oss alle, sier historiker.

14.10.04 09:51

Livlege sir Francis Laking lanseres i boka som Olavs biologiske far, skriver Dagbladet.

Det er i det andre bindet i Tor Bomann-Larsens historie om Haakon og Maud på Cappelens Forlag at opplysningene kommer fram.

«En sensasjon»

Forfatteren skriver at Olavs biologiske far skal ha vært Mauds livlege, sir Francis Laking, som behandlet henne under et hemmelig sykehusopphold i London i oktober 1902.

I bildematerialet fins også et foto av livlegens sønn Guy Francis Laking, som ble født i 1875. Ifølge Dagbladet er han påfallende lik kong Olav. I boka åpnes det for at livlegens sønn eventuelt kan ha stilt opp som sæddonator, skriver NTB.

Tor Bomann-Larsen baserer opplysningene på en rekke kildefunn i europeiske kongehus og statlige arkiver. Han trekker ingen endelige konklusjoner.

- Dette er en sensasjon som må ryste oss alle, sier professor og historiker Hans Fredrik Dahl. Han mener forholdet mellom kong Haakon og sønnen Olav nå må ses i et helt nytt lys.

Slottet svarer

I en pressemelding fra Slottet torsdag morgen, heter det;

- Enhver forfatter er i sin fulle rett til å presentere sin forståelse av historien, sier H.M. Kongen. Det gjelder selvsagt også for Tor Bomann Larsens biografi om Kong Haakon og Dronning Maud.

Videre står det i pressemeldingen;

- Kongen har ingen opplysninger som skulle tilsi at Kong Olav ikke skulle være sønn av Kong Haakon. Prins Carl ble etter folkeavstemningen i 1905 valgt av Stortinget til Norges konge som Kong Haakon VII, med sin hustru Maud som dronning og deres sønn Olav som kronprins, heter det.

Informasjonsmedarbeiderne på Slottet var torsdag morgen ikke tilgjengelig for å kommentere saken overfor TV 2 Nettavisen.

Bondevik informert

Slottet mente da Bomann-Larsen la fram opplysningene i april/mai i år at opplysningene ikke ville få konstitusjonelle konsekvenser.

Slottet valgte likevel i august å informere statsminister Kjell Magne Bondevik om saken, skriver NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.