- Livsfarlige voldsalarmer

Foreningen for voldsofre mener voldsalarmer er ubrukelige og krever at hele systemet gjennomgås.

23.11.06 22:46

For tre uker siden ble en kvinne drept på Gjøvik, til tross for at hun var utstyrt med voldsalarm. Alarmen viste feil posisjon, noe som førte til at politiet rykket ut til feil adresse.

Kvinnens bror og foreningen for voldsofre mener at alarmene er ubrukelige, og krever at hele systemet blir gjennomgått.

Kom for sent
Da voldsalarmen til Mette Sunde ble utløst inne hos hennes tidligere samboer, hadde den ikke oppdatert seg på 15 timer.

- Det er katastrofalt. Helt forferdelig, sier den drepte kvinnens bror, Tom Pedersen, til TV 2 Nyhetene om den ubrukelige alarmen.

Det tok politiet 20 minutter å komme til rett sted. Der fant de Mette Sunde død.

Allerede før voldsalarmene som brukes i Norge i dag ble kjøpt inn, advarte Landsforeningen for voldsofre om at alarmene ofte viser feil posisjon.

- Jeg har dårlige erfaringer med dem. Jeg prøvde dem i prøveperioden og opplevde at de ikke ga riktig posisjon. Jeg begriper ikke hvorfor de kjøper inn noe som ikke fungerer, sier leder Margit Lømø i Landsforeningen for voldsofre.

Vraket i Sverige
I Sverige brukte man seks millioner på en voldsalarm fra samme fabrikat som en av de norske. Denne ble bare lagt på hylla, og svensk politi skal ha forsøkt å advare sine norske kolleger.

Lederen av landsforeningen for voldsofre har flere ganger prøvd å få bekreftet av politiet at voldsalarmen hennes viser rett posisjon, uten hell.

Broren til den drepte kvinnen mener alarmene bør gjennomgås skikkelig. Det mener også daglig leder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet.

- Med bakgrunn i den siste hendelsen på Gjørvik må myndighetene evaluere dette opplegget. Hvis alarmene ikke virker, vil det si at mange hundre kvinner i Norge går rundt med en falsk trygghet, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.