*Nettavisen* Nyheter.

- LO har en ryddejobb å gjøre

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Jobber på LO-konferanse uten tariffavtale og ordnede arbeidsforhold.

12.05.09 23:28

Fra kongressens talerstol tordner den ene LO-toppen etter den andre mot uverdige arbeidsforhold, manglende tariffavtaler og midlertidige ansettelser. Midt iblant dem går arbeidstakere som har en slik hverdag på jobben.

Nettstedet til Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet for fagorganiserte, avslørte tirsdag kveld at flere av servitørene som jobber under kongressen verken har vilkår slik loven krever, og som absolutt ikke er i samsvar med de vedtakene det er lagt opp til at kongressen skal gjøre.

Midlertidig ansatte
Mye av personalet som jobber i Oslo Kongressenter Folkets Hus BA, også under LO-kongressen, er midlertidig ansatte uten tariffavtale. Men knapt noen tør å snakke om det.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da saken ble kjent:

- LO har en ryddejobb å gjøre i eget hus, mener Birgit Tandberg, leder i Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening.

- Vi syns det er ganske drøyt at folk på Oslo Kongressenter jobber uten tariffavtale. Dessuten brytes arbeidsmiljølovens paragraf om fast tilsetting så det holder, påpeker Tore Skjelstadaune, leder av Oslo Servitørforening. Han mener virksomheten er et brudd på arbeidsmiljølovens paragraf 14.9 om fast tilsetting.

Til kongressen har Fellesforbundet, der de hotell- og restaurantansatte er organisert, reist følgende forslag: «Ved innkjøp av varer og tjenester i LO skal det legges betydelig vekt på miljøhensyn, etisk handel og ordnede lønns- og arbeidsvilkår gjennom tariffavtale.»

Bemanningsbyrå
Ifølge Magasinet er ikke servitørene det gjelder direkte ansatt i Oslo Kongressenter, men i bemanningsbyrået Grata Personal som er leid inn i forbindelse med LO-kongressen. Dette er et byrå som ikke har tariffavtale. Mange i hotellbransjen bruker dette selskapet.

Grata Personal definerer seg selv som en rendyrket vikartjeneste. Ifølge byråets standardkontrakt er ikke Grata forpliktet til å betale arbeidstakere i perioder hvor oppdragsgiveren ikke ønsker å bruke tjenesten.

Satsene for serveringspersonale, kjøkkenpersonale og kokker som Magasinet har greid å skaffe til veie, viser at Grata betaler 10-20 kroner timen under tarifflønn.

Pål Svendsen, daglig leder i Grata Personal, opplyser at ingen av vikarene er ansatt hos Grata. De får en midlertidig arbeidsavtale. Men de har krav på fast ansettelse etter ett år, og kan da bli ansatt av oppdragsgiveren, tilføyer han.

Folkets Hus har hatt kontrakt med Grata i to år, ifølge Pål Svendsen i Grata. I tillegg til dagsoppdrag formidler Grata folk til ukes- og månedsoppdrag i Folkets Hus.

LO eier 25 prosent
Administrerende direktør Stein Skogli i Oslo Kongressenter Folkets Hus opplyser at det er 58 fast ansatte i huset, og at drøyt 20 av disse er tilknyttet kjøkken, kantine og servering.

Folkets Hus har en løpende avtale med Grata Personal om vikarformidling. Det kan være behov for alt fra én person til 120, alt ettersom hvor stort arrangementet er.

Alle avtaler med leverandører går gjennom administrasjonen i Folkets Hus. LO har ikke noen direkte rolle, forteller direktøren.

LO eier 25 prosent av Oslo Kongressenter Folkets Hus BA. Sparebank1, forbund og fagforeninger eier resten. LOs hovedkasserer Bente Halvorsen er styreleder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.