RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lot som han var homofil for å få opphold i Norge

36-åringens nye kone søkte om opphold i Norge gjennom familiegjenforening.

Etter et fem år langt partnerskap skilte den 36 år gamle albaneren seg fra sin norske mann i 2009. Måneder senere giftet han seg med en dame. Det fikk Utlendingsnemnda (UNE) til å se nærmere på albanerens partnerskap.

Da 36-åringens nye kone søkte om opphold i Norge gjennom familiegjenforening, fikk hun avslag. Grunnen var at UNE mener partnerskapet - som ga mannen oppholdstillatelse i Norge - var proforma.

Les også: Homofil giftet seg med dame - mistet oppholdstillatelsen etter 10 år i Norge

Hadde kvinnelig partner før og etter
UNE mener de to mennene kun var kamerater, og at partnerskapet ble inngått ens ærend for å skaffe albaneren lovlig opphold i Norge.

Et argument for dette er at mannen både før og etter partnerskapet har vært i forhold med kvinner.

36-åringen på sin side sier han er bifil.

UNE mener også at det er påfallende at partnerskapet ble inngått etter at 36-åringen først hadde fått avslag om asyl i Norge, samt at separasjonen ble tatt ut kun to måneder etter at han var innvilget permanent oppholdstillatelse.

Framtiden avhengig av utfallet
Da Oslo tingrett behandlet saken i midten av mars, var det kun ett spørsmål som gjaldt: Var partnerskapet mellom de to mennene proforma?

Både 36-åringen, hans kone og deres to barns eventuelle framtid i Norge var avhengig av rettens konklusjon. Medhold ville bety at han beholdt oppholdstillatelsen, tap det motsatte.

I avgjørelsen legger tingretten blant annet vekt på at de to mennene har forklart seg ulikt om deres samliv.

- Det må forventes mer kunnskap og samsvarende forklaringer om slike vesentlige forhold dersom partene hadde levd i et reelt samliv, står det i dommen.

- Svært påfallende
Tingretten mener altså i likhet med UNE at partnerskapet var proforma.

- Partnerskapet ville mest sannsynlig ikke blitt inngått dersom utsiktene til opphold i Norge ikke var tilstede, er konklusjonen.

Retten legger vekt på at tidslinjen i saken tyder på at partnerskapet var planlagt.

- Det er etter rettens syn svært påfallende at han ville inngå partnerskap etter kort tids bekjentskap og like etter at han hadde fått avslag på asyl. Samt at partnerskapet ble avsluttet like etter at han hadde fått innvilget permanent oppholdstillatelse.

Som følge av at UNE fikk medhold i retten, er vedtaket om å trekke tilbake mannens oppholdstillatelse og avslaget om familiegjenforening gyldig. Familien bor for tiden i Albania.

36-åringens advokat, Pernille Nordendal, vil ikke kommentere dommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere