RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lov å bestille sprit på Internett

Sist oppdatert:
Et EU-vedtak åpner for at det kan bli lovlig for nordmenn å bestille alkohol via Internett.

Tirsdag vedtok EU-domstolen at det svenske forbudet mot privat import av alkohol, strider mot reglene om fri flyt av varer og tjenester i unionen. Dermed kan det bli fritt frem for svenske privatpersoner å kjøpe billigere alkohol fra europeiske firmaer via Internett. Det blir sannsynligvis lov også for oss nordmenn.

Norge må følge etter
Siden EØS-avtalen er innlemmet i norsk lov, vil nemlig Norge også måtte legalisere privat alkoholimport.

- Når EU-domstolen har sagt at EF-traktaten må tolkes slik, så har ikke norske myndigheter noe særlig mulighet til å tolke den annerledes, sier Hans Petter Graver, professor i jus ved Universitetet i Oslo, til TV 2 Nyhetene.

Fordi EØS sin hovedavtale er innført som norsk lov, kan ikke norske myndigheter ignorere EU-vedtaket, som fastslår at et forbud mot privat import av alkohol strider mot reglene om flyt av varer og tjenester i unionen.

- Blir omtrent like dyr
Men det norske Vinmonopolet frykter ikke for sin markedsposisjon som en følge av dommen.

- Gitt at det blir tillatt med privatimport i Norge, så vil det være norske alkoholavgifter som blir lagt til grunn for den importen, og da blir varen omtrent like dyr som du får den kjøpt på Vinmonopolet, sier Kai G. Henriksen, administrerende direktør i Vinmonopolet, til TV 2 Nyhetene.

Bør alkohol kunne importeres fritt? Si din mening i kommentarfeltet under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere