RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lov å bli sint

Biskop Laila Riksaasen Dahl treffer søndag kronprinsen i Hole kirke, slik hun også gjorde i Norderhov kirke 24. juli i fjor
Biskop Laila Riksaasen Dahl treffer søndag kronprinsen i Hole kirke, slik hun også gjorde i Norderhov kirke 24. juli i fjor Foto: Frode Johansen (2010©Frode Johansen)
Sist oppdatert:
- Det går an å være sint, sa biskop Laila Riksaasen Dahl i Hole kirke søndag, men hun advarte mot jakten på syndebukker for terrortragedien.

- Ett år er gått siden så mange ble rammet av onde handlinger. Vi ble som folk rammet av ugjerningene, men vi ble rammet i svært forskjellig grad. Selv om en hel nasjon sørget, så har det vært stor forskjell på hvilke tap vi har lidd, påpekte hun, skriver Ringerikes Blad.

Boskop Laila Riksaasen Dahl holdt søndag minnetalen for de drepte på Utøya i Hole kommune 22. juli i fjor.

- Mange mistet det mest dyrebare: sitt eget liv. Mange mistet de mest dyrebare: De umistelige barna, ungdommene, søsknene, kjærestene, familiemedlemmene, vennene. Mange ble skadet.

Biskopen pekte også på utfordringene mange sliter med ett år etter: Skyldfølelse og erfaringer av egen utilstrekkelighet.

- Det var lov å bli sint
Riksaasen Dahl snakket om hvordan det norske folk taklet dagene etter 22. juli i fjor.

- Vi lot ikke det onde overvinne oss! Og vi kan spørre oss: Var det definert hva slags reaksjoner som var tillatt? Var det lov å reagere annerledes? Ja, det var lov å bli sint. Dronningen demonstrerte det, ved å beskrive sin første reaksjon med at hun ble sint. Det går an å være sint uten at en blir overvunnet av det onde. Det avgjørende er hva vi tillater at sinnet fører til, sa Riksaasen Dahl.

Hun ba forsamlingen tenke over om vi hadde reagert annerledes dersom ugjerningene hadde blitt begått av en som ikke kom fra den etnisk norske krets, fra norsk kultur, fra vår religion, kristendommen.

Kampen mellom det gode og det onde
- Det er ikke grunn til selvforherligelse, men til ransakelse og årvåkenhet. For det onde har mange ansikter. Å leve medfører å være i kamp mellom det gode og det onde. Kampen foregår i våre hjerter. Ved våre valg. Den kommer til syne i spørsmålet om vi bryr oss. Bryr vi oss i dag om nødlidende mennesker?, spurte hun.

- Vi brydde oss som nasjon for et år siden. Og vi som opplevde hendelsene på avstand, ønsker i dag å trykke hendene til dere som bærer tyngst; dere som på spesiell måte har gjennomlevd dette unntaksåret, og som vet at sorgen vil dere alltid bære på, selv om smertene lindres.

Advarte mot jakt på syndebukker
Biskopen var opptatt av at de kommende granskinger og evalueringer ikke må bli en jakt på syndebukker.

- Hvordan katastrofene ble håndtert, må frem, men siktepunktet må være hva vi som samfunn kan lære av det. Alt ble ikke gjort godt nok, men alle gjorde så godt de kunne. Vi må ikke skape flere offer i kjølvannet av denne tragedien.

Les andre saker fra Ringerikes Blad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere