RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(RA/Trond Anfinnsen)

- Løshunder blir skutt

Sist oppdatert:
Slik vil grunneier håndheve båndtvangen.

Rein Bore er grunneier ved Borestranden og driver Bore Strandcamping. Han er irritert på hunder som dreper harer, sauer og andre dyr.

I påsken skrev Frode Olsen et innlegg om skiltet på nettstedet Siddisland.no. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mens noen håper skiltet får folk til å følge båndtvangen, raser andre mot at noen truer med skyting.

Klar til å skyte igjen

Bore satte opp skiltet på campingplassen for over 20 år siden. Det er en klar advarsel til alle med hund.

- Det bør oppfattes som at her er det en gal grunneier. Hundeeiere bør beskytte dyrene sine og holde dem i bånd, sier han til Rogalands Avis.

For et par år siden gjorde han realitet av trusselen om å skyte. Han er klar til å gjøre det igjen.

- Det var en hund jeg hadde sett der flere ganger, og jeg fant døde dyr etter den. Det var aldri noen som spurte etter hunden, sier han.

På Borestranden er det båndtvang for hunder hele året. Bore tror ikke folk er klar over at hundene må holdes i bånd også i vinterhalvåret.

- De er heller ikke klar over hvor mye skade en hund kan gjøre på fuglelivet. Eierne tenker ikke på at den fredelige hunden deres kan slå over til rovdyr, sier han.

Han viser til at utsatte fuglearter hekker i området og at Jærharen holder til her. I fjor opplevde Bore at hunder jaget noen av kalvene hans i elven, og at de senere ble funnet døde. Han finner også døde harer.

- Det er grusomt å se en hare som er revet i stykker, sier han.

Båndtvang hele året

Borestranden er landvernsområde med båndtvang for hunder året rundt.

Klepp kommune har helårsbåndtvang i noen soner, mens resten av kommunen følger vanlig båndtvang mellom 1. april og 20. august.

Rådgiver i Klepp kommune, Svein Oftedal, håper folk respekterer reglene.

- Båndtvangen er der av hensyn til dyr og vilt. I tillegg er det også mange som ikke liker hunder og blir redde når hunder kommer løpende. Det er en grunn til båndtvang, sier han til RA.

Den lokale forskriften sier at hunder må holdes i bånd hele året rundt bolig- og handleområder, i parker, på kirkegårder, ved skoler, barnehager og idrettsanlegg.

Videre er det båndtvang hele året:

  • I landskapsvernområdet på Selestranden fra Sola grense til Figgjoelva.
  • I landskapsvernområdet på Borestranden fra Figgjoelva til Fuglingane.
  • I turområdet langs Frøylandsvatnet fra RV505 til Time grense og i Kleppelunden.

Hundeeiere som overtrer bestemmelsene om båndtvang kan straffes med bøter og fengsel inntil én måned jamfør Lov om hundehold paragraf 28.

Les flere nyheter fra Rogalands Avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere