- Lurt til asyl

Kameratene fra Russland hevder de kun ville ha jobb i Norge, men ble lurt til å lyve seg til asyl i Norge. Les hvordan de ble avslørt.

(iOslo.no) Forrige mandag startet menneskesmuglingssaken mot en 39 år gammel russer som skal ha solgt falske asylhistorier til andre russere som ville ha oppholdstillatelse i Norge.

I Oslo tingrett tirsdag ble forklaringene til flere av de angivelige kundene til 39-åringen lagt frem. Aktor Øyving Havnevik leste opp russernes historier og hvordan de ble lurt til asyl.

Ifølge tiltalen skal 39-åringen ha solgt falske historier om forfølgelse, eller «legender», som russerne skulle fortelle til norsk politi og UDI.

Kamerater søkte asyl
To russiske kamerater ble tatt på fersken da de prøvde å lure seg til asyl i Norge.

- Jeg studerte juss, men det var vanskelig å skaffe seg jobb i Russland. Derfor ønsket jeg å komme til Norge for å jobbe. En kompis av meg fortalte meg om en annonse han hadde sett som fortalte om jobb i utlandet, så vi ringte personen bak annonsen, fortalte den ene russeren i politiavhør forrige sommer.

Navnet som stod oppført i annonsen, skal være et av aliasene til den tiltalte 39-åringen.

- Betalte flere tusen
De to kameratene skal da ha betalt mannen flere tusen norske kroner for å skaffe dem jobb i Norge. Ifølge politiet skal de mulige jobbene ha vært avisbud for Aftenposten, søppelmann eller drosjesjåfør.

- Da jeg møtte NN (tiltaltes alias, journ. anm.) i Moskva betalte jeg ham 450 euro for hver av oss. Dette var ikke så mye, siden det tilsvarer en månedslønn i Russland, fortalte russeren i avhør.

Kameratene ville ha jobbtillatelse i Norge, men 39-åringen skal da ha sagt at kvoten for russiske arbeidere var oppbrukt. Han skal derfor ha anbefalt at de heller søkte asyl i Norge.

- Da ble jeg litt skeptisk, siden jeg ikke ville flykte fra Russland. Men siden jobbsituasjonen var vanskelig, bestemte jeg meg for å prøve dette. Vi fikk beskjed om å fortelle at vi var Jehovas vitne og ble derfor forfulgt i hjemlandet, fortalte russeren videre i avhør.

Avslørt av kvittering
De to reiste da fra St. Petersburg gjennom Helsinki og deretter Stockholm før de kom til Oslo sommeren 2006.

I politiavhøret fortalte de to at de måtte kvitte seg med alle dokumenter og identifikasjonspapirer som viste deres ekte navn før de søkte asyl.

Men da de to russerne skulle avhøres, ble de avslørt av en enkel liten lapp. I kofferten til den første asylsøkeren fant politiet en gammel bankkvittering med russerens ekte navn. De to asylsøkerne innrømte da alt og trakk tilbake sin asylsøknad.

Tiltalte i saken skal ifølge politiet ha hjulpet minst 40 personer til å søke asyl på falsk grunnlag, men 39-åringen nekter for all straffeskyld. Han hevder han kun har hjulpet folk med råd, uten betaling.

Les flere saker på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag