RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må betale ansatte 100 mill.

Sist oppdatert:
Å kutte i de ansattes pensjonssatser har kostet SAS dyrt.

De SAS-ansatte gikk til sak mot arbeidsgiveren, og vunnet frem i domsavslutningen i Arbeidsretten i Oslo.

SAS må trolig derfor betale over 100 millioner kroner til sine ansatte, melder VG Nett.

Årsaken er at de endret pensjonssatsene fra 70 til 66 prosent ved årsskiftet 2005/2006. De ansatte mente dette var tariffstridig, og fikk rettens medhold i det.

NA24 - din næringslivsavis

SAS må derfor tilbakeføre pensjonene fra det tidspunktet de foretok endringen. Ifølge advokat Jan Fougner som representerer de kabinansatte, betyr det mer enn 100 millioner kroner i ekstra pensjonsutgifter for SAS.

Glad for bekreftelse
- Det er jo gledelig at vi etter så lang tid får en bekreftelse på at kampen har vært riktig. Men det er jo alltid leit for ansatte å måtte gå til det skritt og gå til rettssak mot egen arbeidsgiver og at vi ikke kan løse dette internt, sier styreleder for de kabinansatte, John Lyng til NA24.

Hvorvidt dette vil dreie seg om beløp i størrelsesorden 100 millioner kroner vil han ikke spekulere i, men en del kan det fort bli ettersom saken vil berøre veldig mange ansatte.

- Det vil i første omgang berøre 1800 kabinansatte, og videre vil ytterligere ansatte bli berørt. Så opptil 4000 mennesker vil kunne bli berørt av domsavslutningen. Dette er en stor seier for de kabinansatte, som har hevdet helt siden april 2004 at selskapet ikke hadde hjemmel for å gjøre den endringen, sier Lyng videre.

Venter på dommen
- Vi mente jo i SAS Braathens at vi håndterte saken riktig, men nå viser det seg jo at arbeidsretten ikke er enige i dette. Men vi må først få dommen og lese oss grundig gjennom den før vi tar noen slutninger, sier kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene til NA24.

Når det dreier seg om de store summene det blir henvist til stiller SAS de seg uforstående til.

- Dette er tall som vi ikke kjenner oss igjen i, men vi må først få dommen som vi er signalisert at vi skal få i morgen ettermiddag før vi kan si noe mer, sier hun videre.

Domsavslutningen
På hjemmesiden til de kabinansatte står det at:

1. SAS Braathens AS' reduksjon av kabinansattes ordning for alderspensjon fra 70% til 66% fra 67 års alder er tariffstridig.

2. SAS Braathens AS plikter å sørge for at kabinansattes alderspensjon fra 67 år tilbakeføres til 70% med virkning fra det tidspunkt reduksjonen til 66% ble implementert.

3. SAS Braathens AS plikter å sørge for at endringer gjort i uførepensjon, ektefellepensjon og barnepensjon på bakgrunn av reduksjonen i alderspensjonen fra 70% til 66%, tilbakeføres fra det tidspunkt reduksjonen til 66% ble implementert.

4. Saksomkostninger tilkjennes ikke.

Arbeidrettens dom er endelig og kan ikke ankes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere