*Nettavisen* Nyheter.

- Må bruke hele natta

Partene i lønnsoppgjøret fortsetter forhandlingene på overtid.

02.04.08 04:39

Partene i lønnsoppgjøret står langt nærmere hverandre enn de har gitt uttrykk for.

Ifølge NRK har de kommet til enighet i spørsmålet om AFP-ordningen. Partene har sendt et brev til regjeringen som beskriver enigheten og fått tilsvar.

Dermed kan det se ut til at en storstreik unngås. Spørsmålet om lønn gjenstår imidlertid fortsatt. Det er antydet en enighet om en lønnsramme på i underkant av seks prosent

Fristen for å komme til enighet gikk ut ved midnatt. Riksmeklingsmann Svein Longva varslet at det ville bli en orientering for pressen klokka 03.30, men denne ble skjøvet til klokka 04.30.

Hvorvidt dette innebærer at partene er klare til å offentliggjøre en ny tariffavtale, er ikke klart. Det kan også bety at Longva mener en avtale er innen rekkevidde, men at meklingen vil pågå utover morgentimene.

Gjennomslag for LO-krav
Innholdet i AFP-enigheten innebærer etter det NRK erfarer, at LO langt på vei har fått gjennomslag for sine krav. Riksmeklingsmannen har hatt tett kontakt med statsministeren underveis og Staten vil trolig ta store deler av regningen for pensjonsløsningen.

Levealdersjusteringen forslås innført etterhvert, og det vil bli mulig å ta ut AFP ved fylte 62 år og samtidig jobbe uten avkorting i pensjonsutbetalingen.

Dessuten gis 62-åringene et betydelig tillegg slik at de ikke kommer særlig dårligere ut enn i dag.

Slik rammes du ved streik
Dersom LO og NHO ikke kommer til enighet, våkner Norge opp til storstreik. Varetransport på vei inn til Norge vil da stoppe opp fordi tollerne på Svinesund tas ut i streik. Trailere med råstoff til industrien, matvarer og bensin vil bli stående på grensa.

En streik kan også få konsekvenser for åpningen av den nye Operaen 12. april.

På Nittedal utenfor Oslo vil Ringnes stanse all utkjøring. Det betyr at butikkene kan gå tom for øl og mineralvann allerede før helga. (Se egen faktaboks)

Orienterte opposisjonen
Tirsdag kveld orienterte Jens Stoltenberg partene i pensjonsforliket om utviklingen i lønnsoppgjøret. Pensjonsforliket slår fast at det skal lønne seg å være i jobb lengst mulig. Dette strider mot AFP-ordningen, en ordning som gjør at du kan pensjonere deg allerede ved 62 år og allikevel få utbetalt tilsvarende god pensjon.

LO har så langt stått steilt på kravet om en videreføring av AFP-ordningen, som opphører i 2010.

Skal regjeringen kunne bidra til å løse AFP-floken i lønnsforhandlingene, må det skje med velsignelse fra «pensjonskameratene» Høyre, Venstre og KrF.

Etter møtet sa Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 at hun anså oppgjøret som «svært vanskelig».

Lars Sponheim tror partene har en lang natt foran seg.

- Det er bare å se på klokka. Prosessen er ikke kommet lenger, så de må bruke hele natten, sa Venstre-lederen til TV 2 Nyhetene.

- Til vi ikke har mer å snakke om
- Er det noen som helst mulighet for løsning ved midnatt, fortsetter vi til i morgen tidlig. Vi fortsetter til vi ikke har mer å snakke om, sier Longva.

Da han møtte pressen ved 17.30-tiden utelukket han ikke streik.

- Streikefarene er reell og absolutt et mulig utfall, sa Longva.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen møtte en ordknapp Roar Flåthen på vei til middag på Folkets Hus ved 19-tiden tirsdag.

- Jeg kunne tenke meg lapskaus å spise. Det ville gjort godt, sier Flåthen med et smil til Nettavisen.

LES MER: Kanskje vi blir snillere etter middag

Nettavisen følger det dramatiske oppgjøret

Annonsebilag