RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må gjøre noe for jentene

Sist oppdatert:
Jenta (18) hadde nummeret til en fremmed lagret på mobilen. Det kostet henne livet.

- Antallet æresdrap i Kurdistan i Nord-Irak øker, og norske myndigheter må gjøre noe, krever Bahar Munzir. Hun representerer organisasjonen The Organisation of Women's Freedom in Iraq (OWFI) i Norge.

- Dette bildet viser et ferskt æresdrap i Nord-Irak. 18 år gamle Shawbo Ali Raouf ble drept i Bestana, utenfor byen Koya, som ligger 160 kilometer fra Suleymania i Nord-Irak, sier Bahar Munzir til Nettavisen.

Anmeldt
Organisasjonen hun representerer, har både arabiske og kurdiske kvinner blant sine medlemmer og flere avdelinger i hele verden.

- Avisen Jamawar forteller at Shawbos mann hadde vært i utlandet. Da han kom hjem, fortalte familien at de hadde oppdaget et telefonnummer til en fremmed mann på Shawbos mobil. Familien tok henne med seg ut og drepte henne. Dette er et æresdrap, sier Bahar Munzir.

Shawbos far har anmeldt saken, og en person skal være pågrepet. Jentas svigermor skal også ha blitt avhørt.

18-åringen var bare 16 da hun ble gift, og hadde en datter på ni måneder.

Kampanje
- Vi i organisasjonen har skrevet et brev til den norske statsministeren og til politikerne om at de må gripe inn. Norge må snakke med lokale myndigheter i regionen om det som skjer mot kvinner. For en uke siden sendte vi et brev til statsministerens kontor om steiningen av 17 år gamle Du'a Khalil Aswad, men vi har ennå ikke fått noen svar, sier Munzir til Nettavisen.

I brevet krever organisasjonen at norske myndigheter offentlig fordømmer æresdrap og overfor lokale myndigheter krever at slike hendelser må etterforskes av upartiske etterforskere.

Organisasjonens avdeling i Norge planlegger nå en kampanje mot æresdrap i Kurdistan og håper på støtte fra andre organisasjoner.

Hun frykter at kurdiske kvinner som ikke har oppholdstillatelse i Norge, risikerer å bli drept i Kurdistan.

- Flere kvinner frykter å bli sendt hjem. De har hatt forhold til fremmede menn her, og det er uakseptabelt for familiene deres der, sier Bahar Munzir.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere