RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må gripe inn tidligere

Sist oppdatert:
De psykiatriske akuttmottakene burde ha fanget opp flere farlige psykiatriske pasienter før de havnet i rettsvesenet. Det mener lederen for Rettspsykiatrisk kommisjon.

I går fortalte TV 2 om ADHD-rammede Kenneth, som frykter at han kan komme til å skade noen hvis han ikke får en psykiatrisk behandlingsplan.

Samtidig advarte flere eksperter om at vi her i landet har en rekke tikkende bomber - psykiatriske pasienter som er farlige fordi de er svært syke, men som ikke får den hjelpen de trenger.

For kort tid

Randi Rosenqvist er leder for Rettspsykiatrisk kommisjon og den som godkjenner de rettspsykiatriske erklæringene her i landet.

- Det største problemet er at akuttinnleggelsene er veldig korte. Man blir bare litt bedre. Man får ikke en ferdig behandlingsplan når man har vært innlagt, sier Rosenqvist til TV 2.

- I ingenmannsland

Forsvarer Jon Christian Elden møter igjen flere av disse pasientene i rettssystemet.

- Jeg har klienter her i Norge som er rett i skjæringspunktet, og hvor psykiaterne slåss seg imellom om de er tilstrekkelig sinnslidende til å være i psykiatrisk anstalt eller om de skal ut på gaten. Politi og strafferettsapparat er livredd for de samme menneskene fordi man vet at de vil by på problemer om de er på frifot, sier Elden til TV 2.

- Jeg mener psykiaterne burde vært mer kritiske og beholde pasientene lenger. Men det kan ikke psykiatere hvis de er nødt til å skrive ut pasienter hver torsdag for å få plass til dem som skal innlegges igjen i helgen, sier Rosenqvist

Milliardsatsing

Regjeringen satser nå milliarder på en omfattende opptrappingsplan som skal få psykiatrien på fote.

- Vi som jobber i det psykiske helsevern har jo ikke sett så mye til disse milliardene. Mye er satset på boliger og aktiviteter på kommunenivå, men ikke på profesjonell behandling, sier Rosenqvist.

Du mener de satser feil?
- Ja, det mener jeg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere