RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må ikke misbruke asylfengslet

Sist oppdatert:
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) vil følge svært nøye med på om asylsøkere blir fengslet uten grunn når det nye asylfengslet ved Gardermoen åpner over nyttår.

I et forsøk på å effektivisere behandlingen av asylsøknader åpner Utlendingsdirektoratet (UDI) en varetektsavdeling for kriminelle eller grunnløse asylsøkere på Trandum i Ullensaker 1. januar.

- Dette må ikke misbrukes. Man kan ikke fengsle folk uten grunn. Det vil være et utilbørlig inngrep i deres liv. Man kan heller ikke sperre folk inne av bekvemmelighetshensyn for politiet, mener leder Morten Tjessem i NOAS.

- Spesielle grupper
Han understreker at ordinære asylsøkere ikke risikerer å bli sperret inne i det nye asylfengselet.

- Dette må være asylsøkere som må tilhøre en av følgende tre grupper: Enten må det være kriminelle asylsøkere som kan interneres for en kort periode mens søknaden deres blir behandlet. Det kan også være personer som ikke samarbeider og ikke vil oppgi sin egen identitet eller personer som man har grunn til å tro vil unndra seg utsendelse og gå i dekning. Men da skal man ha god grunn til å tro det, sier Tjessem (bildet) til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Tjessem har det lenge vært anledning til å internere enkelte asylsøkere i henhold til utlendingeloven. At dette nå også vil bli gjennomført i praksis, representerer ikke noen endring.

- Med flere asylsøkere øker behovet, og dette må ses på som en tilpasning, sier Tjessem.

Strammer inn
Allerede 7. oktober presenterte kommunalminister Erna Solberg en rekke tiltak som skal redusere tilstrømningen av asylsøkere til Norge. Ekspressbehandling av søknader fra land som det ikke er noen grunn til å flykte fra, er ett av tiltakene.

Solberg varslet også at utsendelsen av personer som har fått endelig avslag, skal gå raskere.

Torsdag ble det kjent at politiet i samarbeid med UDI har opprettet en ny spesialenhet på 223 personer som skal sørge for registrering og uttransportering av asylsøkere. Enheten vil få myndighet til å sperre enkelte søkere inne i kortere perioder, og asylfengselet legges til Trandum ved Gardermoen, skriver Romerikes Blad.

Både Kripos-sjef Arne Huuse, kommunalminister Erna Solberg og UDI-direktør Trygve Nordby har tidligere tatt til orde for å holde enkelte asylsøkere bak lås og slå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere