*Nettavisen* Nyheter.

- Må ikke skje igjen

Sykehuset i Levanger mener kommunikasjonssvikt er årsaken til at en tuberkulosesmittet pasient ble plassert på et Braathens-fly fra Spania.

27.10.03 16:00

- Vi skulle svært gjerne gjort dette annerledes. Det er klart at dette ikke må skje igjen. Samtidig vil jeg legge til at det er en veldig sterk, irasjonell frykt knyttet til tuberkulose. Etter min mening er frykten ofte et større problem enn selve sykdommen, sier avdelingsoverlege Thor Nausdal ved Sykehuset i Levanger til TV 2 Nettavisen.

- Denne saken er en konsekvens av en rekke sammentreff. Det oppstod kommunikasjonsproblemer mellom oss og primærhelsetjenesten da pasienten skulle kalles inn til sykehuset, sier Nausdal.

Dårlig kommunikasjon

Ifølge avdelingsoverlegen har pasienten lenge vært undersøkt av norske helsemyndigheter, men mens han var i Spania ble tuberkulosesmitte påvist. Dermed ble han umiddelbart kalt hjem til Norge i helgen.

- Vi kontaktet mannens fastlege, og ga beskjed om hva det gjaldt. Problemet var at pasienten hadde adresse i Spania. Primærhelsetjenesten klarte å spore ham opp og kalle ham inn for oss, sier Nausdal.

Faren over

Nausdal sier at det ikke lenger er aktuelt å kalle inn øvrige flypassasjerer til undersøkelse.

- Vi har undersøkt saken nærmere og fått mer faglig å gå på. Etter å ha snakket med Folkehelseinstituttet i Oslo og Verdens helseorganisasjon (WHO) i ettermiddag, kan vi slå fast det ikke er fare for smittespredning etter en så kort flygning. Så lenge flyturen er på under åtte timer, er det ingen fare, sier Nausdal, som likevel ikke vil bagatellisere episoden.

- Vi skulle svært gjerne gjort dette annerledes. Det er klart at dette ikke må skje igjen. Samtidig vil jeg legge til at det er en veldig sterk, irasjonell frykt knyttet til tuberkulose. Etter min mening er frykten ofte et større problem enn selve sykdommen, sier han.

Braathens avventer

Informasjonsdirektør Knut Løvstuhagen i Braathens bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at det opereres med en åttetimers-grense når det gjelder smittefaren ombord i fly.

- Ifølge WHOs retningslinjer er det liten risiko ved kortere turer. Det er veldig effektive luftfiltre i flyene, og luften skiftes kontinuerlig ut, sier Løvstuhagen. Han legger til at Braathens vil avvente helsemyndighetenes rapport før flyselskapet avgjør om de vil forfølge saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag