RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må kalle ambassadøren inn på teppet

(Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
En samlet opposisjon på Stortinget, untatt Frp, krever at regjeringen snarest tar kontakt med amerikanerne for å få mer informasjon om de påståtte overgrepene mot barn i Irak.

– Vi mener regjeringen bør svinge seg og i første omgang ta kontakt med den amerikanske ambassadøren i Oslo og innkalle ham til et møte i Utenriksdepartementet. Man bør selvsagt også ta tilsvarende kontakt med det amerikanske utenriksdepartementet i Washington, sier Sp-leder Åslaug Haga til NTB.

Også utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland (Ap) forventer rask handling fra regjeringen. Han mener samtidig at påstandene er så alvorlige at politisk ansvarlige i USA bør gå av.

– Dette er så ubehagelig og ødeleggende at det er vanskelig å rette det opp dersom ingen fra politisk hold tar et direkte ansvar, sier Jagland til NRK.

Brev til Bondevik

Vegard Vegar Solhjell (bildet), partisekretær i SV, sendte i går kveld et brev til statsministeren der han ber om at norske myndigheter sørger for å få kortene på bordet.

- Dersom disse påstandene er sanne, er det ekstremt alvorlig. Jeg vil be om at regjeringen straks tar kontakt med amerikanske myndigheter og krever at all informasjon om denne saken kommer fram, skriver Solhjell i en pressemelding.

Solhjell mener også at regjeringen må be USA redegjøre åpent for sine allierte om forholdene når det gjelder all behandling av fanger i Irak. Statsministeren må ta et initiativ overfor Stortinget om hvordan vi kan fremme internasjonal rett og moralske normer når det gjelder behandling av barn, blant annet overfor amerikanske myndigheter.

- God håndtering
Frp-leder Carl I. Hagen synes derimot regjeringen så langt har håndtert saken bra, og at det er opp til amerikanerne å rydde opp, noe han har tiltro til at de gjør. Han avslører samtidig en viss forståelse for at slike situasjoner kan oppstå.

- Vi må se i øynene at 12-14-åringer brukes aktivt i Midtøsten som selvmordsbombere og blir brukt av terroristorganisasjoner og palestinske organisasjoner. Men det er ingen unnskyldning som rettferdiggjør mishandling, sier Hagen til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere