*Nettavisen* Nyheter.

- Må skille miner fra eksplosiver

Foto: (Foto: Liv Ekeberg, TV 2 Nettavisen)

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold avviser at hun har framstilt minerydding som en sentral del av arbeidet de norske soldatene gjør i Irak.

08.12.03 19:50

- Det de driver med er eksplosivrydding, og det er noe helt annet enn minerydding, sier Devold til NTB.

Hun mener disse to begrepene sikkert kan ha blitt blandet sammen av enkelte som har deltatt i debatten om de norske styrkene i Irak, men avviser at hun selv skal ha omtalt minerydding som en del av arbeidet soldatene gjør.

-Det er nok mange politikere som ikke sitter i forsvarsledelsen som blander sammen minerydding og eksplosivrydding. Men jeg vet forskjellen, sier Devold.

Del av oppdraget
På Forsvarets hjemmesider kommer minerydding først i rekken av fem oppgaver som nevnes som de norske styrkenes oppdrag i Irak.

Da Dagbladet i juli spurte Devold om soldater var den beste humanitære hjelpen Norge kunne gi Irak, trakk forsvarsministeren fram minerydding som en oppgave militært personell er bedre egnet til enn andre.

Nå trekker Devold opp et skarpt skille mellom det som var mulige oppgaver i forkant av at de norske soldatene ble sendt til Irak, og det som senere har vist seg å være mest nødvendig.

-Når vi er der nede, så gjør vi det som det er mest behov for overfor sivilbefolkningen, sier Devold.

Montering av strømmaster, brubygging og rydding av eksplosiver som raketter, missiler, torpedoer og bomber har vært sentrale oppgaver for soldatene, ifølge forsvarsministeren.

Overrasket
Flere av de norske soldatene i Irak sier til NTB at de er overrasket over at minerydding ikke har vært en viktigere oppgave.

-Minerydding er vår spesialitet. Vi gjør ikke det vi er dimensjonert og trent for, sier kaptein Rune Wenneberg, nestkommanderende for det norske ingeniørkompaniet i Irak.

Devold skryter av arbeidet som soldatene gjør i Irak, men legger også vekt på betydningen av å kunne endre prioriteringen av mulige oppgaver underveis.

-Det er ikke våre enkeltsoldater som bestemmer hvilke type oppdrag det skal være, sier Devold til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.