RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må tåle meningsutveksling

Sist oppdatert:
STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Fremskrittspartiet har blitt et stort parti og må tåle større grad av interne diskusjoner. Det sa Carl I. Hagen da han åpnet Frps landsmøte i Stavanger i dag.

Det var en tilfreds partileder som startet landsmøtetalen med å takke fotfolket i partiet for å ha sørget for det beste valgresultatet noen sinne.

Hagen hyllet de 13 ordførerne og 39 varaordførerne partiet kapret etter valget, og trakk frem byrådsdeltakelsen i Oslo samt at partiet er støtteparti for byrådet i Bergen.

Refs uten navn
Mandag meldte imidlertid det profilerte sentralstyremedlemmet Torgeir Høien seg ut av Frp. Høien var sett på som en mulig kronprins i partiet. Hans begrunnelse for utmeldingen var at Frp hadde beveget seg langt til venstre i næringspolitikken. Hagen nevnte ikke Høiens navn i sin tale, men kom likevel med en dårlig skjult refs av Høien, som valgte å melde seg ut fremfor å kjempe for sitt syn internt i partiet.

- Vi må diskutere næringspolitikk. Verden forandrer seg. Frp har vist enormt gode evner til å følge med i tiden, sa Hagen.

Han slo fast at Frp er mot direkte statlig eierskap.

- Vi har blitt et stort parti, det betyr at vi vil få flere interne debatter og meningsutvekslinger. Det er lettere å ensrette en gjeng på 50 enn dagens parti. Det er en utfordring. Vi har blitt veldig gode til å ta debatter internt. Til å akseptere nederlag. Å ha tålmodighet og akseptere nederlag, det må vi alle tåle, sa Hagen.

Vil omplassere formuen
Hagen ønsker å omplassere deler av statens formue til å betale ned all bompengegjelden med en gang med penger staten skal hente inn ved å selge aksjer.

- Vi må bruke noe av vår formue ved å plassere om penger, sa Hagen.

Hagen ønsket en aktiv debatt i partiet frem mot landsmøtet neste år, hvor programmet foran valgåret 2005 skal vedtas.

- Det er nå vi starter, programmet skal vedtas om et år. Da må vi tåle debatt om bompenger og kommuneprogrammet. Men da er det gjennom faktagrunnlag vi drøfter og trekker konklusjoner, sa Hagen.

Arven etter Alvheim
- Kristelig Folkeparti kaller seg omsorgspartiet, men lykkes ikke særlig bra. Folk vet at det er vi som er omorgspartiet, sa Hagen.

Han takket John Alvheim som gjennom sitt engasjement i sosialpolitikken har skaffet Frp troverdighet på dette området.

- Arven etter deg skal vi føre videre, slo Hagen fast, og snakket varmt om partiets egen velferdsreform..

- Før 2010 er Frps egen velferdsreform gjennomført, men den kommer til å bli latterliggjort noen ganger før den tid, sa Hagen.

Refset LO
Vi har nå over 100.000 uten arbeid i dette landet. LO-lederen snakker jo bare om dem som har jobb. Hun har jo helt glemt dem uten arbeid.

- Å vise litt omsorg for dem uten arbeid, det er den tenkningen Gerd Liv Valla og LO burde stå for, sa Hagen.

Det er vår jobb å legge forholdene til rette gjennom en aktiv næringspolitikk.

Hagen refset også transportarbeiderforbundet for grunnlaget for streiken, hvor de ønsker å oppnå høyere lønn for fagorganiserte.

- Vi kommer ikke til å akseptere organisasjonstvang. Vi kommer ikke til å akseptere det man nå driver og streiker for. Vi vil stå på organisasjonsfrihet, ikke organisasjonstvang, slik de nå forsøker å presse frem, sa Hagen til taktfast applaus fra partifellene.

Han fortsatte med å minne LO om 3. vers av internasjonalen, som han mente LO-lederen burde synge i morgen, 1. mai.

- I mot oss statens lover bøyes av skatter blir vi tynget ned

Vil ha mer forutsigbarhet
Som TV 2 Nyhetene fortalte i dag tidlig ønsker Carl I. Hagen å fremme forslag om å endre grunnloven, slik at næringslivet sikres mer forutsigbarhet.

Hagen tok til orde for at Stortinget bør vedta skatte- og avgiftsrammer for tiårs-perioder, slik at en skatt eller avgift ikke fjernes et år, for å dukke opp igjen neste år.

- Lær barna norsk
Hagen ønsket de andre partiene velkommen etter i spørsmålet om obligatorisk norskopplæring.

– Men det er 20 år for sent, hvorfor lytter dere ikke til Fremskrittspartiet litt tidligere spurte Hagen med adresse til de andre partiene.

Han mener det slett ikke kan akspeteres at foreldre ikke sørger for at barna lærer norsk.

- Hvis man ønsker fordelene med noe, må man jammen akseptere ulempene ved det og lære barna sine norsk, vi står for foreldreansvaret. Det kommer ikke på tale med noen erstatning fordi foreldrene ikke påkostet barna sine noen norskopplæring, sa Hagen.

Skuddsikre politibiler
Hagen mener det er urimelig at det ikke brukes mer penger på å sikre politifolk, og siktet til politidrapet i Stavanger. Han mener Stortinget må vedta en tilleggsbevilgning som kan brukes til å kjøpe skuddsikre biler til det ganske land.

- Det må da være bedre bruk av oljepenger enn å kjøpe obligasjoner fra USA, sa Hagen.

Ikke noe EU-råd
Det er ikke partiets jobb å gi noe klart råd om hva folk bør mene i EU-saken. Det er personer man må lytte til, sa Hagen, som dermed forsvarete partiets holdning om ikke å si klart ja eller nei til norsk EU-medlemskap.

- Et EU-syn må være forankret fra folket, ikke styrt fra eliten, sa Hagen.

Regjeringslysten
Hagen har ennå ikke gitt slipp på ønsket om å komme i regjering etter neste valg. På talen virket det som om han ser for seg et samarbeid mellom Høyre og Fremskrittspartiet.

- Om Høyre og Fremskrittspartiet blir om lag jevnstore ved neste valg og betydelig større enn Kristelig Folkeparti, da må det få konsekvenser for sammensetningen av regjeringen sa Hagen til slutt i sin landsmøtetale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere