RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må temme budsjett-gribber

Sist oppdatert:
Onsdag ettermiddag mottok Jens Stoltenberg de siste kravene til årets statsbudsjett fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

- Det blir et veldig godt budsjett, med mye mer til mange gode formål, lovet en smilende statsminister på vei inn til møtet med Aps 61 folkevalgte, og deres støtteapparat på et usedvanlig godt besøkt gruppemøte i partiet. Stortingsferie til tross. Men alle vet de at han langt fra vil kunne innfri alle krav.

Blir skuffet
De siste ukene har nemlig de tre regjeringenes stortingspolitikere i alle de tolv komiteéne på Stortinget meldt inn sine krav og ønsker i sluttfasen av regjeringens budsjettbehandling. Kravlisten er så sydd sammen av de tre partienes finansfraksjoner. Allerede nå er det klart at mange vil sitte skuffet igjen, og i dag er siste mulighet for Arbeiderpartiets stortingsgruppe til å godkjenne kravlisten fra finanspolitikerne sine til Regjeringen.

Ferdige til helgen
Det samme vil skje i SV og Senterpartiet. Etter helgen vil de få svaret på hva de har fått gjennom og ikke. Søndag og mandag legger nemlig regjeringen aller siste hånd på statsbudsjettet. Vi andre får svaret på hvilke gode formål som tilgodeses når statsbudsjettet legges fram.

Store tall
Listen statsministeren mottar nå vil være sydd sammen av finanspolitikerne i tett samarbeid med regjeringen, og vil ikke være noen stor overraskelse. Men det kan godt tenkes at noen av representantene «opplader sin munn» i misnøye av at deres hjertebarn ikke er tilgodesett.

Uansett er det ikke detaljnivået et fengsel her, en veistubb her eller mer til et sykehus der. Her snakker vi tall i mange hundremillionersklassen. Det er snakk om retningen; mer til samferdsel, mer til helse, mer til fattige, mer til å gjøre noe med strømkrisen, og så videre.

På plass
Men hovedtall og hovedretninger er forlengst på plass. Det er de siste finjusteringene som nå gjøres. Allerede i mars startet regjeringen arbeidet med statsbudsjettet, og la føringer for hva som skal tilgodeses neste år. Allerede da var det tøffe tak. Budsjettkonferanser har ved jevne mellomrom endt med gråtende statsråder, som har kommet dårlig ut av «de lange knivers natt». Les mer om dette her.

Lista høyt
Og regjeringen har lagt listen høyt for seg selv. Forventningene er skyhøye, og rundt den sirkler Siv Jensen, Erna Solberg, Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim. Sultne som gribber på å kaste seg over potensielle løftebrudd og enkeltstatsråder med dårlig uttelling når det første statsbudsjettet til denne regjeringen legges fram. Derfor bruker regjeringspartienes folk så mye tid på å understreke at Soria Moria-erklæringen har et tidsperspektiv fram til neste Stortingsvalg. Alt kan ikke innfris nå.

Vet litt
Men noe vet vi, selv om enkelttall ikke er klare; det blir to milliarder mer i skatt, mer til samferdsel, mer til jernbane og mer til fattige. Hva som ellers kommer får vi litt om i kontrollerte lekkasjer i ukene framover. Og altså alt om den 6. oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere