RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må være våkne overfor Russland

Foto: Ole Berthelsen/Nettavisen
Sist oppdatert:
-Vi må ikke være ukritiske i forhold til utviklingen i Russland, mener forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

OSLO MILITÆRE SAMFUND (Nettavisen): - Norges forhold til Russland er godt, men vi skal ikke forholde oss ukritisk til alle utviklingstrekkene i dagens Russland, sa Anne-Grethe Strøm-Erichsen under sitt nyttårsforedrag i Oslo mandag.

I foredraget understreket hun at Norge satser tungt i nordområdene.

Sterkt nærvær i nord
- Vi vil selvfølgelig ikke forveksle dagens strategiske bilde i nord med situasjonen under den kalde krigen. Invasjonstrusselen er borte. I dag er det behovet for å ivareta norske samfunnsinteresser i et langsiktig perspektiv som tilsier et sterkt militært nærvær i nord, sa hun.

- Maktkonsentrasjonen og utfordringer innen menneskerettighetene i Russland er noe vi må ta konskvensene av, sier Strøm-Erichsen til TV 2 Nyhetene.

Samtidig er det viktig å ha en nær dialog med Russland og bygge nære relasjoner, legger hun til.

- Samarbeidet med Russland i nord er svært verdifullt, sier hun.

Energi
I foredraget «Verdier verd å verne» understreket Strøm-Erichsen at hovedfokuset er på nordområdene. Hun lovte at Forsvaret vil bli styrket med 1000 stillinger i nåværende langtidsperiode. Samtidig vil Forsvaret i nord få flere helikoptere og en sterk kystvakt for å øke tilstedeværelsen i nord.

- Det handler om bærekraftig forvaltning av ressurser og god miljøpolitikk sa hun.

- Det handler også i stor grad om energi, la hun til.

- I det internasjonale energimarkedet oppfattes Norge som en stabil leverandør. Sammenliknet med en rekke av verdens andre olje- og gassregioner er nordområdene preget av samarbeid og politisk stabilitet, sa hun.

I foredraget sa hun også at Norge vil øke satsingen i Afghanistan. Men fokuset vil fortsatt være i Nord-Afghanistan. Det er foreløpig ikke aktuelt å sende spesialsoldater til sør, slik Nato tidligere har bedt om. Les mer her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere