RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mafia hindrer Liv Arnesen

Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Sist oppdatert:
Med våpen i hånd nekter lokal mafia i Sibir polfareren Liv Arnesen å legge ut på sin nye ekspedisjon over Nordpolen.

Etter planen skulle Liv Arnesen og amerikaneren Ann Bancroft starte ekspedisjonen for to uker siden. De skulle først bli fraktet med helikopter fra Khatanga i Sibir til startpunktet ved Cape Arktichesky.

- Kjempefrustrerende
Men nå spøker det for hele ekspedisjonen. Lokal russisk mafia har de siste ukene forhindret Liv og Ann i å reise fra Khatanga.

- Det er kjempefrustrerende. En ting er å kjempe mot naturkreftene, men sånne ting som kan forpurre ekspedisjonen og to års forberedelser, er utrolig ergelig, sier mannen til Liv Arnesen, Einar Glestad, til TV 2 Nettavisen.

Mafiaen skal være betalt av et russisk firma som ønsker å ta over flytrafikken i området.

- Firmaet har funnet ut at det er så mye penger å tjene på Nordpoltrafikken, at de vil overta for det franske firmaet som nå opererer i området. For å få feid franskmennene av banene har de betalt mafiaen og noen russiske soldater for å forhindre ekspedisjonen, og for å sette selskapet i dårlig lys, sier Glestad.

Bevæpnede vakter
Det er dette franske selskapet som etter planen skal fly Liv og Ann ut til området der ekspedisjonen skal starte.

- For noen dager siden var de på vei til helikopteret, men ble beordret tilbake. Da ble det satt ut bevæpnede vakter rundt helikopteret. Ganske sprøtt, sier Glestad.

Den norske ambassaden i Moskva er varslet om den kritiske situasjonen, og den norske ambassadøren jobber nå på spreng med å løse konflikten. Han skal ha løpende kontakt med den russiske konsulen i området.

- Jeg fikk en mail fra Liv i går, og i den virket de optimistiske med tanke på å komme av gårde innen få dager, sier mannen til Liv. Han presiserer at alt står bra til med både Liv og Ann, og at mafiaen ikke har truet dem direkte.

- Vi er optimisiske
Ann Banchroft skal dessuten ha kontaktet noen politiske kontakter i USA.

På mail fra Sibir skriver Liv følgende til TV 2 Nettavisen:

- Ann og jeg er fortsatt veldig optimistiske med tanke på å få gjennomført ekspedisjonen dersom vi kommer ut på isen denne uken. I stedet for å fem timer mørke, kan vi nå gå mange timer i dagslys, skriver Liv.

Hun beskriver det som skjer som veldig absurd.

Ann og Liv kjemper en kamp mot klokken. For ekspedisjonen må i gang innen kort tid, ellers rekker de ikke fram til Canada før isen begynner å smelte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere