RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Magazinet handlet dumt

Professor Sigurd Allern mener redaktøren av Magazinet handlet dumt da han publiserte Muhammed-tegningene.

- Jeg oppfattet at karikaturene i Danmark sprang ut av debatt som gikk på innvandrere og politiske standpunkter. En måtte være en ganske dum redaktør hvis en ikke forstod at trykkingen av karikaturene ville bidra til økte kulturkonflikter i Danmark, og at det virket provokativt der. Enda klarere burde det vært for den kristne Magazinet-redaktøren. Han burde vite utmerket hva blasfemi er, og dermed virkningen av blasfemi for muslimene, sier Sigurd Allern til TV 2 Nettavisen.

Skille frihet og ansvar
Mandag gikk statsminister Jens Stoltenberg ut i VG og indirekte ga Magazinet-redaktøren en del av skylden for opptøyene som har endt med at den norske og den danske ambassaden i Syria ble brent ned av rasende muslimsk mobb.

- Ytringsfriheten er en rett, men ikke en plikt. Vi er naboer, verden er blitt mye mindre, ting som man før tenkte at ikke ble lagt merke til, blir lagt merke til i løpet av sekunder på nettet, sier Stoltenberg til VG. Han manet også redaktører til å ta ansvar.

Allern oppfatter ikke at statsministeren gir Magazinet skylda for ambassadebrenningen i Midtøsten.

- Han peker i grunnen på de som står bak. Alle henviser til både Jyllandsposten og Magazinet som bakgrunn for protesten. Jeg tror det er viktig, både som talsmannen for den norske regjering og diverse kommentatorer har påpekt, at det er viktig å skille spørsmålene fra hverandre, sier professoren.

Vi må spørre oss om: «- Har avisene en selvstendig rett til å trykke kommentarer og tegninger uten sensur?» Svaret i vårt land er et krystallklart «ja». Det er ikke noe debattspørsmål engang. En annen ting er om det er klokt eller etisk forsvarlig å publisere tegningene. Da snakker vi om den redaksjonelle dømmekraften, sier Allern.

Ikke sensur
Allern mener vi ikke kan jobbe journalistisk i Norge som om vi har et verdensomspennende publikum.

- De fleste redaktører er nødt til å ta avgjørelser i en norsk kontekst. Men det er soleklart, vi har en ytringsfrihet, og den bør være så solid som den er. Men den forutsetter at vi bruker fornuft og utover redaktøransvar. Det er ikke trykkeplikt til kulturprovokasjon, sier han.

Professoren kommer ikke på noe lignende publisert i en norsk avis som har vekket like sterke reaksjoner.

- Men dette handler isolert ikke om disse tegningene. Dette handler om ettervirkningene etter Irak-krigen og palestinske spørsmål. Det finnes også grupper i Midt-Østen som pisker opp stemningen, noen utøver det politisk, noen har ingen politisk agenda. Men jeg tror det helt klart har ført til at norske redaktører har blitt mer bevisste på beslutninger de tar, sier han.

Han legger til at det særegne ved konflikten rundt karikaturene er det følelsesmessige og at store folkegrupper blir berørt. Det er noe helt annet enn den løpende politiske debatten. Allern er opptatt av at vi må fortsette med dette, for å få til en dialog.

Stanset ikke
Norsk Pressseforbunds Per Edgard Kokkvold støttet publiseringen av tegningene med henvisning til ytringsfriheten.

- Jeg er enig med Kokkvold på et punkt. Verken den norske regjering eller andre kunne hindre Magazinet i å publisere tegningene. Sånn sett er det viktig å forsvare ytringsfriheten. Men det må ikke forveksles med en støtte til den konkrete vurderingen. Det er en redaksjonell avgjørelse jeg er uenig i, understreker Allern.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere