RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mamma kidnappet min bror og søster

Sist oppdatert:
I sommer kidnappet «Jeanettes» mor hennes lillebror og lillesøster og dro til en øy i Stillehavet. «Jeanette» (13) lot hun bli igjen i Norge.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): - Jeg tenker ofte på dem. Men når jeg har det kjekt og sånn så tenker jeg ikke så mye på det, sier «Jeanette» stille.

Den unge rogalandsjenta er som 13-åringer flest. Hun elsker å spille fotball og å være med venninner.

Men jenta har måttet bli voksen fort. Flytting, rettssaker, krangling, psykisk press, dragkamp om barna, tapte venner og til slutt kidnappingen har lært «Jeanette» litt av hvert om livet.

- Hun kidnappet ikke meg
I flere år har hun vært vitne til at moren, som kommer fra stillehavsøya Palau, og hennes far fra Rogaland har kjempet om omsorgsretten for henne og lillebroren (11). Etter at foreldrene skilte seg, møtte moren en ny mann i Stavanger. De to fikk en datter sammen, «Jeanettes» halvsøster. Men også dette forholdet endte med brudd, krangling og flytting.

- Jeg forstår jo at mamma ikke kidnappet meg også. Hun hadde aldri fått meg med til Palau. Hadde hun prøvd, ville jeg ha ringt politiet og sagt i fra, forteller 13-åringen til TV 2 Nettavisen.

15 uløste saker:

- Fra 2000 til i dag har det vært 109 bortføringssaker av barn ut fra Norge. I gjennomsnitt er det mellom mellom 18 og 22 saker i året. Til nå i år er det registrert 14 saker.
- 33 barn var inntil oktober i år bortført til eller fra Norge. I 2004 var antallet 46.
- Per i dag er det 15 uløste bortføringssaker hvor barn er kidnappet ut av Norge. Én sak startet før 2004, mens cirka fem av de uløste sakene startet i 2004. I 2005 kom det en rekke nye saker og per 17. oktober i år var 9 årets saker ennå ikke oppklart.

Kilde: Justisdepartementet

- Trodde aldri hun ville gjøre det
En uke før sommerferien i år kom «Jeanette» hjem fra klassefest. Hun hadde vært hos moren sammen med sine to søsken, men hadde avtalt at hun skulle dra rett hjem til pappa Erik Arild Warland fra festen.

- Da jeg sa «ha det» lørdag, var det siste gang jeg så dem, forteller «Jeanette».

Søndag var hun sammen med venner, og da hun kom hjem på kvelden satt pappa og pratet alvorlig i telefonen.

- Han hadde forsøkt å ringe mamma mange ganger uten at han fikk svar. Jeg begynte å bli bekymret, fordi pappa og jeg hadde snakket om at mamma kunne finne på å stikke av. Men jeg trodde aldri at hun ville gjøre det.

Prøvde å stanse
Men det var nettopp det hun gjorde.

Etter å ha tapt omsorgsretten for sine tre barn i tingretten, anket moren sakene mot de to fedrene til lagmannsretten. Men før ankesakene kom opp, hadde hun allerede kommet seg hjem til Palau – et land uten utleveringsavtale med Norge og som ikke har underskrevet Haag-konvensjonen.

«Jeanettes» pappa og stefaren, Alf Bjørge Leirvik, dro sporenstreks til flyplassen på Sola da de skjønte hva som var i ferd med å skje. Men de kom for sent.

Dermed startet kappløpet med tiden. Håpet var at politiet i landene de måtte mellomlande i, ville klare å stanse dem. De nødvendige anmeldelsene ble innlevert og etterlysning sendt ut gjennom Interpol.

- Vi håpte at politiet skulle klare å stanse dem på vei til Dallas hvor moren har familie. Men hver gang kom politiet for sent, sier pappa Erik Arild til TV 2 Nettavisen.

Politiet fikk tilslutt nyss i at moren og de to barna oppholdt seg i Dallas, men heller ikke her klarte de å finne henne.

Til slutt kom bekreftelsen. De var kommet frem til Palau. I ettertid føler fedrene seg oversett og motarbeidet av politiet i Stavanger. Les deres fortelling her!

- En dag vil du forstå
- Jeg har fått e-post hvor det ser ut som om min bror skriver. Han sier at han har det bra og at de savner meg. Han vil at jeg skal komme etter dem. Men jeg tror det er mamma som skriver, forteller «Jeanette».

Hun har også fått e-post av mamma der hun skriver at de har det bra. I slutten av den ene e-posten skriver moren: «Når du blir eldre, skal jeg forklare tingene for deg. Da vil du forstå».

- Jeg svarte på de fleste mailene, men i den siste skrev jeg at jeg synes hun hadde gjort noe veldig gale som tok min bror og min søster vekk fra pappa og Alf Bjørge. Jeg sa at jeg var sur og skuffet og at hun ikke trengte å skrive mer til meg, forteller «Jeanette» oppgitt.

- Har du tenkt på om du ville reise til dem?

- Ja, men jeg er redd for at jeg ikke vil klare å komme meg ut fra landet igjen, sier 13-åringen.

Selv hevder moren at kidnappingen var av hensyn til de to yngste barna. Les hennes versjon her!

Fakta om Palau:

Republikken Palau ligger vest i Stillehavet og består av 200 øyer med til sammen rundt 20.000 innbyggere. Øyen ble en selvstendig stat i 1994 etter å ha vært administrert gjennom et FN-mandat av USA etter 2. verdenskrig. Samme år ble republikken medlem av FN, men har til nå ikke undertegnet Haag-konvensjonen som blant annet omhandler internasjonal barnebortføring. Turisme er en av de viktigste inntektskildene for staten.

Vil skrive til presidenten
- Hva tenkte du da du forstod at din mor valgte å la deg bli igjen?

- Jeg tenkte ikke «ånei, brydde hun ikke seg om meg», liksom. Mamma ville ikke klart å få meg med seg. Men jeg er skuffet over at hun reiste og at jeg ikke får se de andre igjen, sier hun.

Men 13-åringen har ikke gitt opp håpet om å få se sine søsken igjen.

- Jeg har tenkt å skrive brev til presidenten der borte. Han vil nok lese brevet. Jeg vil skrive hvordan jeg føler det. Når han leser det vil han kanskje få dommerne til å jobbe litt raskt og sånn, sier hun.

- Hvordan tror du de har det i Palau?

- De har det sikkert kjekt. Det er varmt og de kan være på stranden og sånn. De har det sikkert kjekt med mamma, men de tenker nok at de har to fedre som venter her – to fedre og en søster, sier «Jeanette».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere