RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mange føler seg diskriminert

Sist oppdatert:
Har graviditet hindret deg fra å få en jobb? Les om dine rettigheter her.

(SIDE2): - Mange kvinner lurer på rettigheter knyttet til tilbakekomstfra foreldrepermisjon, lønnsutvikling mens de er i permisjon og ansettelse dersom de er gravide og skal ut i foreldrepermisjon, sier leder i juridisk avdeling hos likestillingsombudet, Ann-Helen Aarø.

Dette er saken
LOs tidligere internasjonale sekretær Ingunn Yssen sier hun er blitt mobbet ut av jobben av LO-leder Gerd-Liv Valla. Blant annet mener hun at Valla har sagt at hun var skuffet over at hun ble gravid.

LES MER -BAKGRUNN:

«Var skuffet over at jeg ble gravid»

Valla vil ikke betale for Yssen

Valla mister troverdighet

- Jeg lyver ikke

- Vi har ikke mottatt mange henvendelser fra kvinner føler seg diskriminert i det øyeblikket de forteller om at de er gravide, men mange har opplevd at det stilles spørsmål om planlagt graviditet eller omsorgsansvar i en intervjusituasjon, sier Aarø

LES OM ALLE DINE RETTIGHETER VED GRAVIDITET HER - Dine rettigheter etter likestillingsloven i ved graviditet og foreldrepermisjon

Ikke forbudt
Det er ikke uttrykkelig forbudt i likestillingsloven å spørre om graviditet under intervjuet, men dersom arbeidsgiver først har spurt må arbeidsgiver i ettertid sannsynliggjøre at dette ikke er vektlagt i utvelgelsen av kandidaten til jobben.

- Det er jo litt vanskelig dersom man har spurt om dette i et intervju, sier Aarø.

Andre arbeidsoppgaver
- Det er ikke helt uvanlig at kvinner opplever at de blir tillagt andre arbeidsoppgaver etter at de kommer tilbake fra permisjon.

- Veldig mange føler seg diskriminert i forhold til lønns- og karriereutvikling etter at de kommer tilbake til jobb etter permisjon.

Arbeidsoppgavene er typisk blitt forandret, eller en vikar har kommet inn, eller andre ting har skjedd.

Ikke problem med karriere
Nå i dag hvor flere menn tar aktivt del i omsorgen for barn, skal det fint la seg gjøre at kvinnen har karriere og utviklingsmuligheter, mener hun.

FÅ SVAR - Her er de mest vanlige spørsmålene hos Likestillingsombudet.

Jeg har mistanke om at graviditet var årsaken til at jeg ikke fikk en stilling, hva kan jeg gjøre?
Du har krav på å få opplysninger fra arbeidsgiver om kvalifikasjonene til den som fikk stillingen. Uansett bør du kontakte Likestillingsombudet.

Jeg er gravid jobbsøker. Når bør jeg fortelle kommende arbeidsgiver om graviditeten?
Arbeidssøkere har ingen plikt til å opplyse arbeidsgiver om en graviditet. Arbeidsgiver har ikke lov til å legge vekt på graviditet ved ansettelsen.

Må jeg svare på spørsmål om graviditet under jobbintervju?
Nei, det er opp til deg å avgjøre om du vil svare på slike spørsmål. Av hensyn til organiseringen av arbeidet kan det være hensiktsmessig å opplyse om graviditeten så snart som mulig, for eksempel etter at du har fått et skriftlig tilbud om stillingen.

Da jeg kom tilbake fra permisjon hadde vikaren min overtatt stillingen, og jeg ble tilbudt en annen stilling. Er det tillatt?
Det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å kunne endre de ansattes arbeidsoppgaver. Samtidig skal ikke du tape på at du har vært i permisjon. Er det vesentlige endringer, og du for eksempel blir degradert, vil det kunne være i strid med likestillingsloven.

Hva slags økonomiske rettigheter har jeg som far i forbindelse med permisjon?
Det er folketrygden som dekker det lønnstapet du har ved å være hjemme i permisjon. Folketrygden dekker opptil 6 G (ca 360.000 kroner). En del arbeidsgivere, blant annet staten, dekker lønn ut over folketryden. Vær klar over at dine rettigheter til en viss grad er avhengig av mors yrkesaktivitet. Ditt lokale trygdekontor kan gi deg en nøyaktig beregning av hva du har krav på.

(Kilde: Likestillingsombudet)

ARBEIDSMILJØLOVEN § 4-3

Krav til det psykososiale arbeidsmiljøet ...

(3) Arbeidstaker skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere