RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mange sex-overgrep i barnehjem

De siste dagene har Taperforeningen fått kjennskap til 190 saker fra hele landet som omhandler grove overgrep i barnehjem og institusjoner i perioden 1950-1980.

- Det som slår oss etter å ha lest gjennom dokumentene, er at barn særlig har vært utsatt for seksuelle overgrep fra pedofile som har jobbet i disse institusjonene, sier generalsekretær Ola Ødegaard i Stiftelsen Rettferd for taperne til NTB.

Dette gjelder barnehjem som har tilhørt både Frelsesarmeen og Indremisjonen.

Kristne organisasjoner

- Det kan virke som særlig mange pedofile har tilhørt de kristne organisasjonene. De fleste barnehjemsbarn som har henvendt seg til oss, kommer med saker der gutter har vært utsatt for pedofile ansatte. Det er tegn vi har fått veldig klart for oss, sier Ødegaard.

De fleste overgrepene skjedde på 1950-og 60-tallet, men Taperforeningen har også fått inn en sak som beskriver grove overgrep etter 1980.

Mange dreier seg om barnehjemsinstitusjoner i Oslo, men foreningen har fått inn saker fra hele landet.

Ødegaard er glad for at Oslo kommune nå vil be Fylkesmannen i Oslo og Akershus nedsette en uavhengig granskningskommisjon.

Usikker på granskning

Barne- og familieminister Laila Dåvøy er foreløpig usikker på om det bør iversettes en landsomfattende granskning.

Informasjonssjef Ragnhild Samuelsberg i Barne- og familiedepartementet sa torsdag til NTB at statsråden følger utviklingen i saken og at det jobbes med den i departementet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere