RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Mangelfulle UD-lister

Sist oppdatert:
Utenriksdepartementets lister over savnede er svært mangelfulle i forhold til politiets behov, mener Kripos-sjef Arne Huuse.

Torsdag ble ansvaret for listen over de savnede nordmennene etter flomkatastrofen overført fra Utenriksdepartementet til Kripos.

Kripos-sjef Arne Huuse mener listene har store hull i forhold til politiets behov for å identifisere savnede og omkomne.

- Det er på det rene at materialet vi har fått fra UD, er langt fra tilstrekkelig i forhold til det politiet trenger, sier han til TV 2 Nettavisen.

Politiet ber nå pårørende om å kontakte sitt lokale politi for å gi utfyllende opplysninger om savnede.

- Jeg kan ikke understreke sterkt nok at det er grunnen til at de pårørende må ta kontakt med politiet. Vi må ha helt andre tilleggsopplysninger enn det som er gitt til UD, sier Huuse.

DNA
Slektninger vil også bli bedt om å avgi en DNA-prøve som kan sammenliknes med prøver av uidentifiserte døde i Thailand. Politidirektør Ingelin Killengren henstiller til pårørende om å ta kontakt med politiet, selv om de allerede har gitt fra seg opplysninger om savnede.

- Vi har forståelse for at dette kan være vanskelig for pårørende. Samtidig er det viktig for oss å få oplysninger som kan bringe oss videre, sa hun under en pressekonferanse i Utenriksdepartementet fredag.

Møtte pårørende
Torsdag møtte norske pårørende i Phuket Kripos-etterforskerne for å høre mer om hvordan arbeidet med å identifisere døde skal skje. Arne Huuse understreker at målsettingen er å få alle de norske omkomne hjem.

- Vi har understreket at målsettingen er å finne alle de norske omkomne, få identifisert dem og brakt dem hjem til Norge. Det er overhode ikke snakk om at de skal havne i en massegrav eller bli glemt, sier han.

Huse medgir at håpet om å finne savnede overlevende er liten.

- Det er klart at relalismen i dette er at et høyt antall av de savnede senere dessverre må føres på en liste over omkomne. Men her trenger vi en kvalitetssikring. Det er ikke nok for oss å få en opplysning om at en bekjent har sett en venn forsvinne ut i sjøen, sier han.

Fredag startet Kripos-etterforskerne arbeidet med å identifisere noen av de flere tusen likene som er samlet i Khao Lak, nord for Phuket. Til sammen to team fra Kripos vil lørdag være i gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere