RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ida Johansson (Nettavisen)

- Manuela snakker ikke sant

Sist oppdatert:
Venstre-leder Lars Sponheim kaller barne- og likestillingsministeren for en løgner.

STORTINGET (Nettavisen): Stortingsrepresentant og Venstre-leder Lars Sponheim sier TV 2 Nettavisen at Stortinget og opposisjonen ikke har grunn til å tro på det barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) sier om sin kontakt med nyutnevnt barneombud Ida Hjort Kraby.

- Hun fremstår som en løgner, sier Sponheim.

Åpen høring
Ramin-Osmundsen uttalte først at hun ikke hadde noen personlig eller privat omgang med Hjort Kraby.

Fire dager senere måtte hun krype til korset og innrømme at de har kjent hverandre i 20 år og blant annet har vært på flere private fester sammen.

Kritikken som Venstre-lederen kommer med er noe av det sterkeste som kan ramme en statsråd.

- Vi har en flertallsregjering, så det er ikke opp til meg å vurdere om statsråden bør trekke seg. Stoltenberg har full rett til å gå videre med statsråder som ikke snakker sant. Men statsråden er ualminnelig sterkt svekket. En statsråd som en har grunn til å tro ikke snakker sant er et problem av dimensjoner, sier Sponheim til Nettavisen.

Sponheim mener at statsråden ikke kan redde seg ved å vise til at hun ikke har brutt habilitetsreglene.

- I Norge har vi et system som innebærer at regjeringen informerer Stortinget. Jeg tror heller ikke at statsråden har vært inhabil, men problemet er at vi her har en statsråd som ikke snakker sant, sier Sponheim.

Utnevnelsen av nytt barneombud har blitt så betent at Stortinget tirsdag ba om en redegjørelse fra statsråden. Både Venstre, Frp og Høyre mener at det nå går mot en åpen høring i saken.

Venter på svar
Nestleder Per-Kristian Foss i Høyre reagerer også sterkt på statsrådens uttalelser om sitt forhold til det nye barneombudet.

Statsråden må forklare seg om hvorfor hun bare bitvis legger fram sitt forhold til Ida Hjort Kraby, sier Foss.

- Gikk statsministeren i går får kjapt ut med sin støtte til statsråden da han sa at hun ikke har vært inhabil?

- Jeg vet ikke hva Jens Stoltenberg kaller det, men et bekjentskap gjennom 20 år ville jeg kalt for et vennskapelig forhold, sier Foss til Nettavisen.

Han understreker at statsråden nå må tid på seg til å svare på brevet fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Men hvis ikke statsråden svarer godt, er det nødvendig med en høring, sier Foss.

217383

Manuela uten svar
Barne- og likestillingsministeren vil ikke kommentere at hun blir kalt en løgner. Hun møtte i Stortinget onsdag for å svare på et spørsmål i den skriftlige spørretimen. Hun hastet ut da hun var ferdig uten å svare på spørsmål fra pressen.

Nettavisen får opplyst fra barne- og likestillingsdepartementet at statsråden tar sikte på å få sendt svarbrevet til Stortinget så fort som mulig, kanskje i løpet av onsdag. I en pressemelding onsdag ettermidag sier hun at hun vil be Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere sin habilitet. Jens Stoltenberg varslet allerede tirsdag at lovavdelingen skal se på saken.

- Som jeg tidligere har påpekt, er mitt bekjentskap med Ida Hjort Kraby av en slik karakter at jeg ikke fant det nødvendig å be om en habilitetsvurdering. Når det nå i media og i opposisjonen er reist spørsmål om min habilitet, har jeg kommet til at det beste er å få ryddet denne tvilen av veien. Jeg vil derfor be Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere min habilitet. Denne vurderingen vil bli offentliggjort så fort den foreligger, heter det i pressemeldingen.

- En hekseprosess
KrF-leder Dagfinn Høybråten mener Lars Sponheim går alt for langt når han kaller Manuela Ramin-Osmundsen en løgner.

- Noen på Stortinget opptrer som etterforsker, politi og dommer i en og samme person. Det er en heksejakt. Jeg understreker at KrF kan komme til å kritisere statsråden sterkt, men å la henne forklare seg har noe med respekt for statsråden å gjøre, sier Høybråten.

Opprinnelig var det 27 søkere til jobben som barneombud. Nettavisen har snakket med en rekke av søkerne, som alle reagerer sterkt på selve ansettelsesprosessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere