RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Marokko har krav på å vite sannheten

(Faksimile)
Sist oppdatert:
- Marokko vil ikke ignorere følelsene av sinne og indignasjon skapt av Skah-saken, skriver Marokkos nyhetsbyrå.

Det statseide nyhetsbyrået MAP skriver at marokkanske myndigheter ikke vil gi seg før de ansvarlige for Skah-barnas ulovlige utreise fra Marokko blir stilt for retten.

- Folket i Marokko har krav på å kjenne hele sannheten i saken og krever derfor av oss at vi ikke blar opp på neste side i boken før Marokkos legitime krav og forventninger er tilfredsstilt, skrev det marokkanske utenriksdepartementet i en pressemelding tirsdag - ifølge MAP.

MAP skriver at utenriksdepartementet i Rabat har tolket uttalelser fra norske myndigheter slik at Norge vedgår at ambassaden var involvert i en ulovlig uttransportering av barna.

- Svindelbasert
Marokkanske myndigheter skriver at de fordømmer hvordan den norske ambassaden i Marokko med viten og vilje har ignorert Marokkansk lov.

- De som organiserte den svindelbaserte utreisen til de to barna fra en suveren stat har begått alvorlig lovbrudd som de ikke på noen måte kan slippe ustraffet fra, heter det i pressemeldingen.

MAP skriver pressetalskvinne Ragnhild Imerslund i norsk UD bekrefter at ansatte ved den norske ambassaden og offentlig ansatte hjalp til med barnas ulovlige utreise fra Marokko. MAP siterer marokkansk UD på at politiattaché Stein Haugen må stilles for retten i Norge etter det som har skjedd.

- Alle diplomater som begår alvorlig forbrytelser, som i dette tilfellet for Haugen, må stilles for retten i sitt hjemland, skriver departementet.

Førstesidestoff
Artikler om Skah-saken publisert på Marokkanske nettaviser omtaler Skah-saken gjennomført som en kriminalsak.

Nettutgaven til landets største avis - Almassae, hadde onsdag Skah-saken som toppsak, med vinkel på at norske myndigheter innrømmer delaktighet i utsmuglingen av de to barna. Saken er illustrert med bilde av Skah og sønnen hans på en strand i Marokko.

Marokko har ikke pressefrihet som i Norge, landet ligger på 127. plass den internasjonale pressefrihetsindeksen. Særlig reportasjer som kritiserer landets konge fører lett til fengselsstraff for journalister som våger seg frempå. Medienes selvsensur påvirker også dekningen av konflikten om Vest-Sahara.

Wikipedia skriver at marokkanske politi ofte angriper fotografer og journalister, og beslaglegger utstyret deres. Ukemagasinet Le Journal Hebdomaire, som ble regnet som uavhengig og blant annet ble kritisert for å ha trykket et bilde av en mann som holder en fransk avis med Jyllands-Postens muhammedtegninger, ble forrige uke stengt av marokkanske myndigheter, skriver journalisten Aida Alami i The Huffington Post.

PS! Klokken 19.00 onsdag - norsk tid, holder Marokkos utenriksminister M. Taeib Fassi Fihri en pressekonferanse om Skah-saken i Rabat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere