- Mary får hjelp

Staten har hittil nektet å betale for Mary Jorun Wahls livsviktige hjertemedisin. Nå tyder derimot alt på at både hun og andre får hjelp via revidert nasjonalbudsjett.

11.05.04 09:20

Stridens kjerne er hvorvidt hjertemedisinen skal komme på blå resept eller ikke, noe som har vært diskutert over lengre tid hos helsemyndighetene. Helseminister Dagfinn Høybråten har tidligere sagt nei til refusjon, men bekrefter nå at saken er til ny vurdering.

- Vi er i sluttfasen i arbeidet. En løsning blir lagt fram om kort tid, sier helseminister Dagfinn Høybråten til TV 2 Nettavisen.

Helseministeren ønsker ikke å utdype dette nærmere. Men etter det TV 2 Nettavisen erfarer kommer hjertemedisinen Plavix til å bli omtalt i revidert nasjonalbudsjett, som blir lagt fram tirsdag.

Flere vil få hjelp
Kilder i departementer opplyser til TV 2 Nettavisen at det i så fall vil bety at medisinen kommer på blå resept, og at flere tusen pasienter får gleden av dette.

Trolig vil Høybråten følge rådet fra Statens legemiddelverk - som anbefaler generell refusjon i ni måneder for pasienter med ustabil angina eller akutt hjerteinfarkt, og etter en hjerteoperasjon. Dette dreier seg om ca. 12.000 pasienter og vil årlig koste 62 millioner kroner.

Dette er litt over ti millioner kroner mer enn det som Staten i dag bruker på hjertemedisinen.

- Helt forkastelig
Det var i april at TV 2 Nettavisen fortalte historien om 76-årige Mary Jorun Wahl som ikke fikk Plavix refundert. Dette til tross for at hun hadde hatt et hjerteinfarkt og at legen hennes mente hun hadde et livsnødvendig behov for hjertemedisinen.

- Det er helt forkastelig at hun ikke får hjelp. Hun trenger medisinen for å unngå hjerneslag eller et nytt hjerteinfarkt, sa hjertespesialist Gunnar Skjelvan til TV 2 Nettavisen i april.

Slik det er i dag så åpner Staten for at noen pasienter kan via sin lege søke om å få sine utgifter til medisinen refundert. Saksbehandlingstiden er lang, selv om pasienter har en akutt sykdom som trenger medisinsk behandling straks. Mary har et stort behov, men har likevel fått avslag - gang på gang. Med medisinen på blå resept vil hun få hjelp.

Refunderes i Sverige
Ifølge Norsk forening for hjerneslagssykdommer vil 350 pasienter kunne få hjerneslag, hjerteinfarkt eller for tidlig død om medisinen ikke straks får plass i refusjonsordningen.

Norge er det eneste landet i Norden som ikke har medisinen på blåresept. Flere andre europeiske land refunderer også medisinen.

Medisinen Mary trenger, koster bare 6890 kroner i året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.