RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Maten kan gis til fattige

Sist oppdatert:
Nettavisens sak om mat som kastes fremfor å serveres fattige, får konsekvenser. Regelverket kan være misforstått.

Torsdag skrev Nettavisen om Oslo kongressenter (tidligere Folkets Hus) som årlig er nødt til å kaste store mengder mat - mens barn, alenemødre, narkomane og uteliggere ukentlig står i kø utenfor Blå Kors i Oslo for å få utdelt en bærepose med mat.

Oslo Kongressenter fortviler over reglementet som gjør at all overflødig mat må kastes. Hvis det ikke hadde vært for at de risikerer å miste serveringsbevillingen, ville de gitt maten til de trengende gjennom en frivillig organisasjon.

Da Nettavisen var i kontakt med Mattilsynet fredag for å spørre hvordan det er mulig å kaste fullgod mat, ble vi presentert vidt ulike oppfatninger av hvordan reglene om oppbevaring av mat skal tolkes.

- Vurdér selv!
Seksjonsleder for generell hygiene og plantehelse i Mattilsynet, Atle Wold, mener Oslo Kongressenter misforstår regelverket når de må kaste enorme mengder mat fordi den har stått fremme.

- Man kan servere mat som har stått fremme såfremt det er en fullgod vare, sier Wold og fortsetter:

- Det er en vurdering kjøkkenet selv må gjøre.

Kan misforstås
Mattilsynet åpner dermed opp for muligheten til at bedrifter kan gi overflødig mat til de fattige. Med «fullgod vare» mener Wold at maten kan serveres på nytt så lenge kjøkkenet har oversikt over hvordan maten ble oppbevart før den ble servert.

Men han skjønner at regelen kan misforstås.

- Vi har tatt det inn over oss, og foreslår et nytt hygieneregelverk, sier Wold.

Les Mattilsynets forklaring av regelverket her.

- Vi imøteser en klargjøring av forskriftene og en revisjon så den er lettere å tolke, sier direktør Stein Skogli ved Oslo Kongressenter, til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere