*Nettavisen* Nyheter.

- Mattilsynet har blod på hendene

Foto: (Nordlys)

De syv hestene som ble hentet av Mattilsynet fra Bunes gård avlives torsdag. Nå krangler hesteeierne og Mattilsynet om hvem som har skylden.

01.02.13 21:25

I dag tidlig aksjonerte Mattilsynet mot det omstridte hesteholdet på Bunes gård. Støttet av bevæpnet politiet og med en ambulanse i bakhånd, ble syv av de tolv hestene på gården hentet for frakt til slakteriet i Målselv.

Dette var i tråd med den varslede tvungne reduksjonen av hesteholdet.

- Hestene ble hentet og fraktes nå til Norturas slakteri i Målselv, hvor de vil bli avlivet fortløpende, bekrefter regiondirektør i Mattilsynet, Torkjell Andersen, overfor Nordlys.

LES MER: Bevæpnet politi aksjonerte mot omstridt gård

- De har blod på hendene
Hesteeier Ingebord Dybwad Ryeng reagerer imidlertid i sterke ordelag overfor avlivingen av gårdens hester. Hun mener det er Mattilsynets skyld at disse hestene ikke blir omplassert i stedet for at de nå avlives.

- I følge loven er Mattilsynet pliktig til å spørre på stedet om hestene skal avlives. Når jeg forhørte meg med med Torkjell Andersen når han var på gården i dag, fortalte han til meg at det var han som bestemte om hestene skulle bli avlivet eller bli brukt til pølse. Det uttalte han til meg med flere vitner til stede, sier Dybwad Ryeng, og fortsetter:

- Mattilsynet har blod på hendene i denne saken. La det være helt klart. De (Mattilsynet, journ. anm) skal ha ansvar for dyreliv, men behandler dyrene som bagateller målt opp mot menneskeliv.

Anmelder Mattilsynet
Dybwad Ryeng sier at de kommer til å anmelde Mattilsynet for det de mener er flere feil og overseelser i saksbehandlingen som har ført frem til vedtaket om tvungen reduksjon.

- Vi anmelder nå Mattilsynet for deres mangelfulle handlinger. Jeg vet at han (Torkjell Andersen, journ. anm) ikke har hjemmel i loven til dette vedtaket. De har utvist en total mangel på empati og sympati i saksgangen, og gjentar det hun sa til Nordlys tidligere i dag:

- Vi oppfordrer nå folk i Troms og Finnmark til å anmelde Mattilsynet sammen med oss. Det er svært mange andre hendelser hvor de også har utvist sjokkerende dårlig fremferd, sier hun, og peker videre på at de er sjokkert over at det dukket opp både bevæpnet politi og ambulanse da hestene skulle hentes i dag tidlig.

- Jeg vet at det er Andersen som har søkt politiet om de kunne møte opp bevæpnet. Det skyldes at han var redd for at vi skulle komme til å avlive hestene selv på stedet - med media som vitner. At de også dukker opp med en ambulanse sier vel sitt om hva de tenker om oss som bor på gården, sier hun.

Avviser påstandene
Torkjell Andersen avviser på det sterkeste Dybwad Ryengs påstand om at det er de som er skyld i at hestene nå blir avlivet i stedet for omplassert.

- Mattilsynet har ikke mulighet til å omplassere dyr uten dyreeiers godkjennelse. Vi har i det lengste forsøkt å komme dyreeier i måte ved å tilby hjelp til å omplassere dyrene, men uten at dyreeier har villet godta dette. Som en følge ender dette da dessverre med avliving, sier Andersen, som ikke ønsker å kommentere Dybwad Ryengs andre uttalelser.

- Dette ønsker jeg ikke å kommentere, men tar meldingen om at de vil anmelde til etterretning, sier han og viser videre til at de har taushetsplikt i forhold til saker som har vært eller er under behandling hos dem.

- Kommer dere til å følge opp situasjonen på Bunes gård videre?

- Vi kommer til å følge opp Bunes gård i fremtiden på lik linje som vi følger opp andre dyreeiere - med regelmessige besøk.

Gjorde risikovurdering
Når det kommer til spørsmålet om hvorfor man stilte med bevæpnet politi og ambulanse under dagens aksjon, henviser Andersen til politiet.

- Jeg kan avkrefte at det er vi som har bedt om dette. Vi fikk beskjed fra politiet om at de kom til stille. At de kom bevæpnet og med en ambulanse var en vurdering som de har tatt.

Dette bekreftes også av politiet.

- Det er ikke helt vanlig at man stiller bevæpnet på slike oppdrag, men vi gjorde en risikovurdering av situasjonen, sa operasjonsleder Jøran Bugge ved Troms politidistrikt til Nordlys tidligere i dag.

Dette bekreftes av operasjonsleder Gaute Hoff senere på dagen, som også utdyper om ambulansens tilstedeværelse.

- I slike oppdrag hvor vi har valgt å stille bevæpnet, er dette vanlig fremgangsmetode. Her må også nevnes at man har med hester å gjøre. Disse kan bli stresset av situasjonen og da kan det skje uhell. I den sammenheng er det fornuftig å ha en ambulanse stående klar.

Les flere saker fra Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.