*Nettavisen* Nyheter.

- Medhaug er psykopatisk

Foto: Birthe Steen Hansen/iBergen.no

Ann Karin Bleivik kom med sterke insinuasjoner i rettssaken mot tidligere Krf-topp Jan Birger Medhaug.

28.02.07 11:35

GULATING LAGMANNSRETT: (iBergen.no) Etter å ha tapt både hos politiet, Riksadvokaten og i Karmsund tingrett, startet ankebehandlingen av Bleiviks erstatningssøksmål mot Medhaug i Gulating lagmannsrett mandag.

Psykopatoffer
Under sin forklaring, kom hun inn på at hun etter den påståtte voldtekten i januar 1993 hadde oppsøkt foreningen for psykopatofre.

- Jeg ble anbefalt det av en venninne. Det er ikke min jobb å stille diagnoser, det må andre gjøre. Men jeg hadde begynt å se personlighetstrekk hos ham som kunne minne om min venninnes psykopatiske ektemann. Han var to personer. Veltalende, flink og dyktig når andre var til stede, men en helt annen på tomannshånd. Han hadde en psykisk makt over meg og det tok tid før jeg så den andre siden av ham, fortalte Bleivik i retten.

- Mener du han er psykopat? spurte Medhaugs prosessfullmektig Bjørn Ole Vikse.

- Jeg skjønner at du vil ha meg til å si det i rene ord at han er psykopat, men som sagt så må andre stille diagnoser, repliserte Bleivik.

- Står for seg selv
Hentydningene om at han kunne være psykopat, nektet Medhaug å svare på da iBergen.no spurte ham i en pause.

- Nei, de uttalelsene forklarer seg selv, sa Medhaug og ristet lett på hodet.

I flere timer forklarte hans eks-kjæreste seg om den angivelige voldtekten, som skal ha skjedd få dager før Bleivik skulle flytte fra Karmøy til østlandet.

- Jeg ville ta avskjed med ham for godt. Jeg så egenskaper hos Medhaug som gjorde at jeg ikke ville gå inn i en relasjon med ham. Etter mye frem og tilbake mellom oss, hadde jeg bestemt meg for å avslutte. Jeg tror han ikke tålte å se meg lykkelig uten ham, og så skulle han vel være den første. Han voldtok meg den kvelden. Jeg skrek så høyt at jeg ble forundret over min egen stemme, sa Bleivik.

Jomfru
Hun var uten seksuell erfaring på det tidspunktet og den sterkt religiøse kvinnen ville spare seg til ekteskapet. Likevel hadde de tidligere kjærestene hatt seksuell kontakt ved flere anledninger, men ifølge Bleivik hadde Medhaug alltid respektert hennes klare grenser.

Saken fikk politiske konsekvenser på høyeste nivå. Både tidligere Krf-leder Valgerd Svartstad Haugland og statsråd Einar Steensnæs måtte forlate rikspolitikken som direkte følge av å ha gitt støtteerklæringer til Bleivik.

Også Medhaug måtte forlate politikken og er i dag sykehusdirektør for Haugesund sjukehus. Han benekter alle påstander om seksuelt overgrep og er hittil blitt trodd i alle rettsinstanser. Etter at saken ble anmeldt i 2002, henla politiet den som «intet straffbart forhold». Bleivik valgte da å gå til sivilt erstatningssøksmål. Tapet i tingretten ble anket.

- Kravet er én krone, eller minst én krone, slik at retten kan fastsette hva det er snakk om. Det viktigste for henne er å få en dom på at hun blir trodd, sier Bleiviks prosessfullmektig, John Christian Elden, til TV 2.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.