*Nettavisen* Nyheter.

- Menn snakker ikke om underliv

Fastleger rapporterer om alvorlige og økende helseproblemer blant menn.

14.01.08 10:02

(SIDE2): Det er et stort problem at menn er «for tøffe» og ikke går til legen tidsnok, mener Ap-politiker Jan Bøhler. Prostatakreft, forstørret prostata, urinveisinfeksjon, nyrestein, røykebein, testikkelkreft og forstørret blærehalskjertel er typiske mannssykdommer. Det skriver Dagbladet mandag.

Prostatakreft er den hyppigste kreftformen blant menn. Om lag 80 kvinner dør hvert år av livmorhalskreft mens flere tusen menn dør av prostatakreft.

- Menn snakker ikke om sitt underliv, mener Bøhler.

Han har snakket med fastleger som rapporterer om et alvorlig og økende helseproblem. Tall tyder på at prostatakreft øker i aldersgruppen 40-50 år. Og kreftopererte får ofte potens- og forplantingsproblemer etterpå. Dette er plager menn nesten ikke snakker om med legen en gang, mener Bøhler.

Bøhler mener fastlegene bør kalle inn menn over 65 år til rutinesjekk, at PSA-test legges inn i rutinekontrollen. Dette er en test som sjekker prostatakreft. Lungescreen for utsatte lungekreftgrupper og alle fastleger bør ha spirometriapparater som kan avdekke symptomer på KOLS.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag