RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Henrik Færevåg (iBergen.no)

- Menneskehandel

Sist oppdatert:
Det er avdekket menneskehandel i tiggermiljøer iblant annet i Italia. Nå kan det ha kommet til Norge.

(iBergen.no) I starten av september fortalte iBergen.no om den trekkspillende gutten som tigget midt i skoletiden. Nå sier Birgitte Ellefsen, seniorrådgiver og leder for Koordineringsenheten, til magasinet Norsk politi at det er naivt å tro at mye av tiggingen som foregår i Norge ikke er menneskehandel.

Ingen som jobber med det
- I dag er det ingen i politiet som jobber intensivt med menneskehandel når det gjelder tvangsarbeid og tigging, sier hun til magasinet og legger til:

- Mens det i voksnes tilfelle kan være tvil om de er blitt utnyttet og er utsatt for menneskehandel, kan vi ikke overse at mindreårige tigger på gata uten å få sine rettigheter til omsorg, skole og fritid ivaretatt. Barnevernsloven gjelder for alle barn, uavhengig av om barnet bare er på et kortere besøk i Norge eller på gjennomreise, sier Ellefsen videre. Hun leder Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM), som koordinerer arbeidet med bistand og beskyttelse til ofre for menneskehandel på landsbasis.

Blir dumpet på gata
I 2005 hadde politiet i Norge bare én sak på menneskehandel. Ifølge Ellefsen må politiet nå også inkludere tigging og tvangsarbeid i begrepet.

- Vi får historier om at folk betaler for reise og får løfter om bosted når de kommer til Norge. I stedet blir de dumpet på gata og må betale for å bli tildelt et sted hvor de kan tigge. Selv om de kom frivillig, er det ikke tvil om at mange er i en svært vanskelig situasjon, påpeker hun.

Tvang er ifølge Ellefsen ikke et kriterium for å avgjøre om et barn er utsatt for menneskehandel. Det betyr at voksne som organiserer og får utbytte fra barns tigging, er medskyldige i menneskehandel – også foreldre eller andre slektninger.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere