RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Menneskerett å røyke

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Røykeforbudet i Sørum kan stride mot med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

I en artikkel skriver fagbladet Kommunal Rapport at Levanger kommune ble for seks år siden tvunget til å skrinlegge et forbud mot røyking. Forbudet tilsvarer forbudet Sørum kommune har innført.

LES OGSÅ:- Minner om formynderstat

- Årsaken var at Fylkesmannen mente at totalforbudet brøt med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), sier rådmann Ola Stene i Levanger til Kommunal Rapport.

Totalforbud
Bladet skriver at Levanger ville forby røyking ikke bare i kommunens lokaler, men også på kommunens tomtearealer og overalt ellers hvor de ansatte måtte befinne seg i arbeidstiden. Forbudet ble vedtatt av kommunestyret, men tre representanter fra Frp klaget saken inn for Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Fylkesmannen konkluderte med at EMK gir grunnlag for å nekte kommuneansatte å røyke hvis hensikten med forbudet er å hindre passiv røyking, men ikke om forbudet har til hensikt å bedre de ansattes helse.

Da strider nemlig forbudet mot EMKs artikkel 8, som verner om privatlivets fred.

Vurderer anke
Arne-Rune Gjelsvik, Frps gruppeleder i Sørum, uttaler til Kommunal Rapport at han vil vurdere å anke forbudet inn for Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Frp stemte imot forslaget. Vi vil vurdere å anke forbudet hvis det viser seg at det er ulovlig, sier Gjelsvik.

Frp-politikeren sier at han ikke ser noen sammenheng mellom røyking og sykefravær. Også Alta kommune har innført totalforbud mot røyking i arbeidstiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere