RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mer sex, takk!

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
KrFs nestleder vil at folk skal lage flere barn. - Benytt sommerværet, oppfordrer hun.

- Norge trenger flere barn, og barn blir ikke til av seg selv. Så da kan man nyte den fine sommeren, ha det hyggelig og få et fantastisk barn i etterkant, sier KrFs nestleder, Inger Lise Hansen, til VG.

Det uvanlige forslaget fra det kristne partiet kommer samtidig som gradestokken viser nærmere 30 grader flere steder i landet. En veldig fin tid for å lage barn, mener KrF-politikeren.

- Jeg tenker, benytt det fine sommerværet og kombiner samfunnsnytte og hygge, sier en Hansen til Nettavisen.

- Positive reaksjoner
- Har du fått mange reaksjoner på utspillet?

- Ja, og det er stort sett positivt. Jeg har fått flere tekstmeldinger, sier Hansen.

Bak det tabloide utspillet er det likevel en litt alvorlig undertone. For fødes det ikke flere barn, vil Norge ha for lite arbeidskraft i tiårene som kommer. Derfor vil KrF legge til rette for at vi føder MANGE barn.

- Det handler om å legge til rette for et mer barnevennlig samfunn, at det blir enklere å få barn og at man får mer tid, sier Hansen. Hun mener vi i dag har et samfunn som ikke nok legger til rette for de som får barn.

- Man har et system som ikke fungerer etter hensikten. Vi ønsker å legge til rette for at det skal bli enklere å bli foreldre i dag, sier KrF-politikeren.

På spørsmål fra VG om hun selv skal følge oppfordringen sommer, svarer hun følgende:

- Synes du ikke vi har bidratt bra allerede? Men det er jo lov å trene, sier Hansen, som selv har en datter på halvannet år.

- Fordel å planlegge
- Hvor mange barn bør nordmenn få?

- Jeg skal ikke blande meg inn i folks avgjørelser om det. Men det er langt igjen til at nordmenn føder for mange barn, sier hun til Nettavisen.

KrF-nestlederen sier alle barn er velkomne, selv om hun har et ønske om at «produksjonen» skjer planlagt.

- Det er en fordel om man planlegger, sier Hansen, og påpeker samtidig, lattermildt, at hennes datter var planlagt.

- Jeg synes det er fantastisk å få lov til å være mamma, og tenker det er noe man kan oppfordre flere til å bli, sier Hansen.

- Morsomt og dristig
Partikollega Knut Arild Hareide, som kjemper om en stortingsplass til høsten, er fornøyd med utspillet til Hansen.

- Jeg synes det er et morsomt utspill. Jeg synes hun på en dristig måte utfordrer det norske folk på en fin måte, sier Hareide til Nettavisen.

Han forteller at partiet har mange forslag i sitt partiprogram som vil gjøre det lettere for folk å få barn.

- Vi har foreslått ganske mange tiltak som treffer de familiene som får flere barn, sier han.

Blant annet foreslår partiet at engangsstøtten til de som ikke har krav på foreldrepermisjon, det vil si de som ikke er i jobb, økes til 140.000 kroner.

- Hvis du er student i dag og får barn, får du bare 35.000 kroner, mens hvis du er i full jobb og får barn så får sju til åtte ganger mer. Det er ikke rettferdig, mener han.

Vil gi søskenbonus
KrF vil dessuten ha en mer fleksibel foreldrepermisjon på totalt 68 uker, 14 uker mer enn i dag. De 14 ukene vil partiet at man skal kunne ta ut når man vil, men før barnet blir 10 år.

- Vi vil også ha en søskenbonus. For hvis du får barn veldig tett, mister du permisjonsrettighetene i dag. Med dagens ordning kan foreldre tape 300.000 kroner hvis de får barn veldig tett, men med søskenbonus vil du får full permisjon, sier Hareide.

I tillegg vil partiet øke kontantstøtten, samt øke støtten til de som adopterer barn.

- Vi bruker 1,5 milliarder på disse pakkene her, og det er jo fordi vi ser at om noen år vil vi ha en situasjon der vi har altfor få i arbeid i forhold til de som går på trygd. Vi vet jo at om 20 år vil vi trenge en tredjedel av arbeidsstyrken innenfor omsorgsyrkene, og det er ganske oppsiktsvekkende, sier han.

- Derfor ønsker vi at folk skal få flere barn, fordi vi ser at som samfunn trenger vi å bli flere dersom vi skal greie å løse utfordringene. Og da må vi som politisk parti legge til rette for det, sier Hareide.

- Men vil du selv følge oppfordringen?

- Det har jeg ikke tenkt å si noe om til Nettavisen, sier han lurt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere