RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mest produktive i verden

(Foto: Tor Richardsen, SCANPIX)
Sist oppdatert:
Tall fra FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) viser at nordmenn er verdens mest produktive. Ingen er mer effektive enn oss, og vi kan derfor jobbe minst. Hva synes du?

Tallene som ble offentliggjort mandag er en ny fjær i hatten for Norge. I den årlige rapporten om utviklingen av produktiviteten i verdens land, blir det gitt et flatterende bilde av norsk arbeidsliv og økonomi, melder NTB.

ILO måler produktiviteten ved å ta et lands nasjonalprodukt og dele det på antall personer i arbeid. I det regnestykket kommer USA og flere europeiske land bedre ut enn Norge. Verdien av produksjonen i USA er over 60.000 dollar per person i arbeid, mens den i Norge ligger nesten 10.000 dollar lavere.

Jobber minst

Men så gjør organisasjonen en finurlig talloperasjon til. Hvor mange timer folk jobber i løpet av et år er også tatt med i beregningen, og her inntar Norge en klar første (eller siste) plass. Mens amerikanerne jobber i gjennomsnitt 1815 timer per person i arbeid i løpet av ett år, er nordmenns arbeidsår nede i 1342 timer. Dermed blir verdien av vår timeproduksjon satt til 38 dollar, mens den i USA er 32 dollar.

Dobbelt så mye

I Sør-Korea jobber innbyggerne i gjennomsnitt 2447 timer i løpet av et år. I Norge er den bare litt over halvparten. Tallet trekkes imidlertid ned av deltidsarbeidende, men det er ingen tvil om at vi bare jobber mindre og mindre her til lands.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere