RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mindre tvang, flere drap

Sist oppdatert:
Tre barn siktet for drap på mødrene sine i Oslo i høst.

(iOslo.no) Finn Abrahamsen, tidligere leder i Oslopolitiets volds- og sedelighetsavsnitt, mener disse hendelsene er en del av prisen vi må betale for å ha en human behandling av psykiatriske pasienter.

Tre personer er siktet for å ha drept sine mødre i Oslo i høst. Alle tre har hatt befatning med psykiatrien, men alle tre er vurdert som friske nok til å avslutte behandlingen.

22. august: En 35-årig kvinne kryper opp på taket av et leilighetskompleks i Urtegata. Inne i leiligheten kommer politiet over blod og fotavtrykk rundt morens lik. På taket står den 35-årige kvinnen dekket i blod og vurderer å hoppe. Det viser seg at kvinnen var under frivillig psykiatrisk behandling, men at hun selv hadde valgt å avslutte.

26. oktober: En 21 år gammel mann arresteres, siktet for drapet på sin mor. Han blir pågrepet i morens leilighet, og har trolig delt leiligheten med sin døde mor i over et døgn før politiet kommer. Han har erfaring med tvangsinnleggelser fra før.

29. oktober: En 48-årig mann blir arrestert og siktet for drap på sin mor etter at politiet finner den 77-årige kvinnen død i sin leilighet. På bakgrunn av funn politiet gjør på stedet rettes mistanken mot sønnen, som har en psykiatrisk forhistorie.

- Det har vært veldig høyt fokus på psykiatri de siste årene. Mange familier vegrer seg i det lengste for å få sønner og døtre innlagt, og som samfunn har vi valgt å unngå tvangsinnleggelser. Mange som kunne ha behov for oppsyn vil da være blant oss. Det er en sjanse samfunnet har tatt, for det er slik vi vil ha det, sier Finn Abrahamsen til iOslo.no.

DREPT: Her bæres kvinnen som ble drept ut av boligen i Kirkeveien på Frogner. Sønnen er siktet for drapet.

- Kunne disse tilfellene vært plukket opp? Kunne vi unngått disse drapene?

- Man kan alltid se om ting kunne vært gjort annerledes, men vi kan ikke gardere oss 100 prosent mot slike handlinger, sier han.

Han mener det er helt tilfeldig at disse sakene ligger så nært hverandre i tid.

- Slike tilfeldigheter har vært med oss i alle år. Dette er ingen trend, etter alle mine år i politiet vet jeg at slikt kommer i bølger. Det kan også være snakk om en viss smitteeffekt. Med jevne mellomrom ser vi det, sier han.

- Uforståelig
Jon Geir Høyersten er rettspsykiater på Sandviken sykehus i Bergen.

- Det er jo litt påfallende (at vi har sett tre tilfeller på kort tid, journ. anm.), men det dreier seg etter all sannsynlighet om forstyrrede personer. Pressen har skrevet at de har vært til behandling, men det sier lite, sier han.

Selv har har aldri vært involvert i saker hvor barn tar livet av foreldrene sine.

- Det er klart det er uvanlig, og det er ekstra uforståelig i forhold til vanlige kjøreregler i samfunnet. Det er over en spesiell grense, det er jo en av de næreste bindingene vi har.

Nære oftest drept
Høyersten mener det er vanskelig å se en fellesnevner i de tre tilfellene i Oslo.

- Hva slags sperrer er det som er borte når en person kan gjøre dette?

- Flertallet av drap i Norge skjer overfor familie og bekjente. Følelse er oftest årsak til slike handlinger i vår kultur. Det som kan sies på generell basis er at disse drapene kan være resultat av en motreaksjon til et ekstremt nært forhold. Samtidig kan personer som er psykotiske, eller som har inntatt amfetamin, bryte vanlige hemninger og grenser. De kan bli en fullstendig eksplosjon av følelser, sier Høyersten.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere