*Nettavisen* Nyheter.

- Mistet en som sto mange nær

SAMLET: Familie og venner samlet seg på ulykkesstedet Foto: Marius Thorsen (Finnmark Dagblad)

Bilen med tilhenger rakk ikke å bremse før den traff kvinnen i 50-årene og hennes datter som var på sparketur i Børselv. Kvinnen i 50-årene døde på stedet.

29.03.10 11:03

Påsken fikk den verst tenkelige starten da en kvinne i 50-årene fra Børselv i Porsanger kommune døde etter å ha blitt truffet av en bil med tilhenger søndag ettermiddag.

Kvinnen var på sparketur sammen med sin datter i 20-årene og en mann i 20-årene. En av dem gikk på ski. Verken kvinnen eller dattera rakk å komme seg unna bilen, mens mannen greide å unngå sammenstøt, skriver Finnnmark Dagblad i papirutgaven.

Les også:Fotgjenger påkjørt og drept

Kvinnen døde på stedet, mens datteren ble sendt til Hammerfest sykehus med et Sea King-redningshelikopter, med lettere skader.

Samlet på ulykkesstedet
Kort tid etter ulykken samlet Børselv-innbyggere seg på ulykkesstedet med blomster og lys.

- Dette er en forferdelig tragedie. Alle i Børselv er en del av bygdesamfunnet, og vi har mistet en person som sto mange nær. Det er veldig trist for bygda, sier Porsanger-ordfører Mona Skanke til Finnnmark Dagblad.

Hun bor selv i Børselv, og var blant de mange som dro til ulykkesstedet med blomster og lys søndag ettermiddag.

- Det var mange som la ned lys og som samlet seg der for å snakke om hvor vondt det er. Det var behov for å samles blant berørte og tette venner av familien. Flere familiemedlemmer var også der, sier Skanke.

- Alle er så tett når du bor på en liten plass, og alle har tilknytning til hverandre. Det er alltid trist når slike ting skjer, fortsetter hun.

Kommunens kriseteam var ifølge ordføreren raskt i gang søndag med å hjelpe de som trengte det.

- De er sterkt involvert for de pårørende og jobber akutt mot de involverte. Vi har ikke åpnet en felles samlingsplass for de som har behov for det ennå. Familien må få lov å samle seg først, sier Skanke.

Kastet i snøskavla
Politiet fikk melding om ulykken rundt klokken 13.15 søndag, og ifølge Porsanger-lensmann Tarjei Leinan Mathiesen skjedde ulykken på fylkesvei 183, omtrent 2,3 kilometer fra krysset i Børselv.

- Vi vet ennå ikke helt nøyaktig hva som har skjedd, men bilen med en kapellhenger med to skutere var på vei til skutertur da den kom til en lang og slak høyresving. Plutselig så sjåføren folk på veien, begynte å bremse, men fikk sleng på bilen, sier lensmannen til Finnnmark Dagblad.

Sjåføren er en mann i slutten av 30-årene. Kvinnen, dattera og sjåføren er alle fra Porsanger.

- Bilen og/eller hengeren traff to av de tre personene. Kvinnen i 50-årene ble kastet et stykke ned i snøskavla og døde på stedet. Dattera ble også truffet. En hund ble avlivet på stedet, sier Mathiesen.

Frikjenner veien
I bilen hadde sjåføren tre passasjerer, og søndag ettermiddag gjensto fortsatt avhør.

- Uttalelser fra de impliserte tyder på at fartsgrensa på 80 kilometer i timen er holdt, sier lensmannen.

Det var ingen andre vitner til ulykken. Den skjedde på en øde strekning.

Biltilsynet var på ulykkesstedet søndag og målte friksjonen på veien.

- Det var tre-fire minusgrader og for så vidt fint vær. Friksjonen var godt innenfor kravene. Selv om det ikke var strødd på veien, tilsier heller ikke friksjonsmålingen at det var krav om det, klargjør Mathiesen.

Etterforsker åpent
Sjåføren i slutten av 30-årene har foreløpig status som mistenkt. Ifølge lensmannen er derimot ikke mannen mistenkt for noe spesielt, men forklarer dette med vanlig prosedyre i slike saker.

- Han er imidlertid mistenkt for å ha to personer bak i lasterommet på bilen. Bilen er registrert med bare to seter, og dette forholdet har han for så vidt erkjent. Det har derimot ikke noe å si for årsaken til ulykken, uttaler lensmannen.

Ulykkesbilen er tatt inn av Biltilsynet for teknisk kontroll. Videre gjenstår en del avhør.

- Vi må snakke med alle, om fart og hvor bilen var plassert på veien. De tre turgåerne gikk på veien og vi vil etter hvert prøve å få til en balansert forståelse av hva som har skjedd. Deretter blir saken sendt til påtalemessig behandling for en vurdering om det er gjort noe straffbart. Akkurat nå etterforsker vi saken åpent, sier Mathiesen.

Lettere skadet
Helikopteret med den skadde kvinnen i 20-årene landet ved Hammerfest lufthavn i 14.45-tiden.

- Hun er lettere skadet, men ikke livstruende. Situasjonen er stabil. Hun ligger til observasjon, klar til utskriving, trolig mandag, opplyste konstituert informasjonssjef ved sykehuset, Ivar Greiner, søndag ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.