RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mitt besøk er upolitisk

LANDET: Dalai Lama landet på Gardermoen ved 10-tiden onsdag og tok seg god tid til å snakke med fremmmøtte pressefolk.
LANDET: Dalai Lama landet på Gardermoen ved 10-tiden onsdag og tok seg god tid til å snakke med fremmmøtte pressefolk.
Sist oppdatert:
Dalai Lama er vant til at politiske ledere ikke møter ham når han kommer på besøk.

OSLO (NTB og Nettavisen): Tibets åndelige leder i eksil, Dalai Lama, ankom onsdag morgen Gardermoen og blir ønsket velkommen med en velkomstmarkering foran Grand Hotell i Oslo sentrum.

Les også: Norsk buddhist: - Veldig inspirerende

Dalai Lamas besøk i Norge har skapt politisk røre siden regjeringen ikke vil møte ham. De er redd det vil ødelegge muligheten til å bedre Norges anstrengte forhold til Kina.

Da han ankom Gardermoen onsdag, sa Dalai Lama selv at den politiske diskuksjonen ikke er hans anliggende.

Les også: 128 personer har brent i hjel for Dalai Lama

- Hvor enn jeg ferdes, er mitt besøk upolitisk. Det viktigste målet er menneskelige verdier: å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sier Dalai Lama til journalistene som venter på Gardermoen ifølge NTB.

- Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse, sa han videre.

HYLLES: Dalai Lama på balkongen på Grand Hotel.


Dagen før besøket til Norge gjentok han at han ikke har noen politisk agenda når han kommer til Oslo.

Tibetanernes åndelige leder innledet sitt europabesøk i den latviske hovedstaden Riga. Der spurte NRK hva han synes om at ingen medlemmer av den norske regjeringen vil møte ham når han kommer til Oslo.

- Det er mer eller mindre normalt, sa den aldrende buddhistmunken, som heller ikke fikk møte noen av Latvias politiske ledere. Han sa han var i Latvia som buddhistmunk, tibetaner og en av verdens sju milliarder innbyggere.

DEMONSTRANTER: Dalai Lama ble også møtt av demonstranter som beskylder ham for brudd på mennekerettighetene.


Les også:

Inviterer Dalai Lama til Norge også neste år

- Møte folk

- Jeg er interessert i å møte folk, og det ligger ikke noe politisk motiv bak mitt besøk. Jeg er her kun for kulturen og det åndelige. Og uansett hvor jeg drar, ønsker jeg å ikke være til bry for myndighetene, forklarte den 14. Dalai Lama da han møtte pressen i Riga.

Fakta: Fakta om Tibet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Etter flere hundre år som selvstyrt enhet under kinesisk overhøyhet erklærte Tibet sin uavhengighet i 1912. Dette ble ikke anerkjent av Kina.

* Kinesiske styrker gikk inn i Tibet i 1950, året etter at Folkerepublikken Kina ble etablert. Området ble deretter innlemmet i Kina.

* I 1959 brøt det ut opptøyer, men disse ble slått ned av kinesiske styrker. Tibetanernes åndelig overhode Dalai Lama flyktet til Dharamsala i India, der han fortsatt lever i eksil.

* USA, EU og Norge er blant landene som anerkjenner at Tibet er en del av Kina, mens mange Tibet-aktivister mener Kina er en okkupasjonsmakt.

* Dalai Lama har gått inn for selvstyre for Tibet, men innenfor Kinas grenser.

* I mars 2008 brøt det ut omfattende demonstrasjoner i Tibet, ledet av unge buddhistmunker. Dette resulterte i opptøyer som myndighetene slo hardt ned på.

* I 2011 overlot Dalai Lama sin politiske makt til en eksilregjering, etter at det for første gang ble holdt valg på et eksil

(NTB)


Selv om den tibetanske åndelige lederen ikke får møte noen av Erna Solbergs statsråder, skal han møte flere politikere mens han er i Oslo.

Les også: 

Stein Erik Hagen vil gi fredsprisen til Kina

Møter stortingspolitikere

- Fredag skal han blant annet møte 25 representanter på Stortinget. I tillegg deltar alle ungdomspartiene med leder eller nestleder, sier lederen i Stortingets Tibet-komité, Ketil Kjenseth (V). Han setter pris på det engasjementet han har merket seg blant de unge.

Tirsdag ble søknaden om å få bruke lagtingssalen til det timelange møtet avslått for andre gang. (©NTB)

LIVESTUDIO: Alt om Dalai Lama-besøketMest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere