*Nettavisen* Nyheter.

- Mitt besøk er upolitisk

LANDET: Dalai Lama landet på Gardermoen ved 10-tiden onsdag og tok seg god tid til å snakke med fremmmøtte pressefolk.

LANDET: Dalai Lama landet på Gardermoen ved 10-tiden onsdag og tok seg god tid til å snakke med fremmmøtte pressefolk.

Dalai Lama er vant til at politiske ledere ikke møter ham når han kommer på besøk.

07.05.14 11:06

OSLO (NTB og Nettavisen): Tibets åndelige leder i eksil, Dalai Lama, ankom onsdag morgen Gardermoen og blir ønsket velkommen med en velkomstmarkering foran Grand Hotell i Oslo sentrum.

Les også: Norsk buddhist: - Veldig inspirerende

Dalai Lamas besøk i Norge har skapt politisk røre siden regjeringen ikke vil møte ham. De er redd det vil ødelegge muligheten til å bedre Norges anstrengte forhold til Kina.

Da han ankom Gardermoen onsdag, sa Dalai Lama selv at den politiske diskuksjonen ikke er hans anliggende.

Les også: 128 personer har brent i hjel for Dalai Lama

- Hvor enn jeg ferdes, er mitt besøk upolitisk. Det viktigste målet er menneskelige verdier: å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sier Dalai Lama til journalistene som venter på Gardermoen ifølge NTB.

- Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse, sa han videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

HYLLES: Dalai Lama på balkongen på Grand Hotel. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)


Dagen før besøket til Norge gjentok han at han ikke har noen politisk agenda når han kommer til Oslo.

Tibetanernes åndelige leder innledet sitt europabesøk i den latviske hovedstaden Riga. Der spurte NRK hva han synes om at ingen medlemmer av den norske regjeringen vil møte ham når han kommer til Oslo.

- Det er mer eller mindre normalt, sa den aldrende buddhistmunken, som heller ikke fikk møte noen av Latvias politiske ledere. Han sa han var i Latvia som buddhistmunk, tibetaner og en av verdens sju milliarder innbyggere.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEMONSTRANTER: Dalai Lama ble også møtt av demonstranter som beskylder ham for brudd på mennekerettighetene. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)


Les også:

Inviterer Dalai Lama til Norge også neste år

- Møte folk

- Jeg er interessert i å møte folk, og det ligger ikke noe politisk motiv bak mitt besøk. Jeg er her kun for kulturen og det åndelige. Og uansett hvor jeg drar, ønsker jeg å ikke være til bry for myndighetene, forklarte den 14. Dalai Lama da han møtte pressen i Riga.

Fakta

Fakta om Tibet


Selv om den tibetanske åndelige lederen ikke får møte noen av Erna Solbergs statsråder, skal han møte flere politikere mens han er i Oslo.

Les også:

Stein Erik Hagen vil gi fredsprisen til Kina

Møter stortingspolitikere

- Fredag skal han blant annet møte 25 representanter på Stortinget. I tillegg deltar alle ungdomspartiene med leder eller nestleder, sier lederen i Stortingets Tibet-komité, Ketil Kjenseth (V). Han setter pris på det engasjementet han har merket seg blant de unge.

Tirsdag ble søknaden om å få bruke lagtingssalen til det timelange møtet avslått for andre gang. (©NTB)

LIVESTUDIO: Alt om Dalai Lama-besøket

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.