RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tidligere politidirektør Øystein Mæland burde holde sine følelser for seg selv, mener Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse.
Tidligere politidirektør Øystein Mæland burde holde sine følelser for seg selv, mener Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse. Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix

- Mæland er for opptatt av sine egne følelser

Sist oppdatert:
Offentligheten burde ha blitt spart for følelsesutbrudd fra den tidligere politidirektøren over måten han gikk av på, mener redaktøren i Ukeavisen Ledelse.

Lørdag rykket Øystein Mæland ut i VG og klaget over at han ble presset ut som politidirektør av justisminister Grete Faremo. Dette er oppsiktsvekkende og kritikkverdig, mener redaktøren av Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø.

- Ledere på et slikt nivå burde spare seg for å belemre offentligheten med sine egne følelser. Det er spesielt at han gjør det etter å ha fått en sluttavtale og først etter at alt det juridiske er på plass. Det er vanlig praksis å få en god avtale mot at man ikke kommenter eller klager i etterkant, sier Lerø.

«Øystein Mæland er tydeligvis en mann som vil ha det inn med teskje. Alle som kan lese aviser, vet jo hvorfor Mæland måtte slutte», skriver han i Ukeavisen Ledelse.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Mæland glemte hvorfor han ble presset ut

Stort sprik mellom rapportene
Mæland får beholde lønna han hadde som politidirektør i et 15 måneder langt oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet. Når han går av, får han en sluttpakke for seks måneders lønn, tilsvarende 713.000 kroner. Han får også rett til å ta ut tre måneders studiepermisjon.

Mæland tiltrådte stillingen som politidirektør to uker før massakren på Utøya. Han fikk kritikk for å ikke ha iverksatt gjeldende terrorplanverk, men forsvarte seg med at han ikke hadde inngående kjennskap til denne etter bare to uker i sjefsstolen.

22-juli kommisjonens rapport kom med massiv kritikk mot politiets håndtering av terrorangrepet, mens politiets egen evaluering, ledet av Olav Sønderland, kom fram til at politiet i stor grad handlet riktig, noe Mæland stilte seg bak.

- Gjør seg selv til en hovedsak
16. august trakk Mæland seg på grunn av at han ble skuffet over å ikke få noen tillitserklæring fra Faremo. Faremo erklærte seg inhabil til å ta stilling til om Mæland skulle fortsette i jobben, saynnsynligvis siden Mæland er en god venn av statsminister Jens Stoltenberg.

- Det var en ubehagelig situasjon. Den var ganske brutal. Det var ikke gitt noen signaler i forkant med at det var misnøye med måten jeg utførte min jobb på, slik at muligheten for å forberede meg på en sånn situasjon var ikke til stede, sa Mæland avisen.

- Alle som kan lese aviser, vet jo hvorfor Mæland måtte slutte. Han bommet fullstendig når det gjaldt å bedømme etaten når det gjelder beredskap knyttet til 22. juli. Men i stedet gjør han måten fratredelsen skjedde på til en hovedsak, sier Lerø til Nettavisen.

Kompetansen satt i tvil
Lerø tror at Mæland har nå opptrådt såpass uryddig at han aldri får en toppstilling i skjæringspunktet mellom politikk og samfunn igjen.

- Han mangler sin rolleforståelse. Toppsjefens rolle er å gå av når han mangler tillit. Mæland gjorde det riktige å gå av, han manglet tillit i politiet og ble etter hvert en svært omstridt person. Det er også et spørsmål om han som psykiater har den riktige kompetansen og bakgrunnen til å være politidirektør. Vi burde ikke ha diskusjoner om måten det skjedde på, sier Lerø, og påpeker at ingen statsråder pleier å få skryt for måten de avsetter sine offiserer på.

Kan bli en kontrollsak
Faremos opptreden mot Mæland, samt departementsråd Morten Ruud, nestsjef Hans Olav Østgaard kan nå bli en kontrollsak for kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Det var ikke var denne formen for ledelse 22. juli-kommisjonen etterlyste, sa leder Per-Kristian Foss til NRK.

Lerø mener tvert imot at Foss burde juble for at Faremo sjekket sin habilitet. Hadde hun ikke gjort det, hadde Foss brukt dette som grunn til å ta opp saken i stedet, mener han.

- Det er grenser for hva denne komiteen skal surre med. De må ikke drive seg selv ut i parodien, mener Lerø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere