*Nettavisen* Nyheter.

- Mobbet ut av Frp

Foto: Per Løchen / SCANPIX

Stortingsrepresentant Ursula Evje (61) har meldt seg ut av Frp fordi hun ikke lenger klarer å leve med mobbing fra kolleger i stortingsgruppa.

17.02.05 08:47

- Enkeltindivider i Frps stortingsgruppe, det gjelder ikke alle, har en tendens til å omtale hverandre på en helt utilbørlig måte, sier Evje til TV 2 Nettavisen.

Konkret går mobbingen ut på at hun for eksempel har følt seg latterliggjort.

- Det er mange ting, det lar seg ikke dokumentere eller bevise. Men det går på fornemmelsen en har, at en oppdager at en ikke blir blir tatt på alvor, motarbeidet og latterliggjort, sier Evje fra Akerhus.

Mens statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) for ett år siden varslet at han vil ha null-toleranse for mobbing på arbeidsplasser, viser det seg altså at mobbing fortsatt også gjelder våre fremste folkevalgte.

Hagen ryddet
Etter et ras av eksklusjoner og utmeldinger har det vært stille i Frp de siste årene. Frp-formann Carl I. Hagen fikk mye kritikk for tre år siden da han med hard hånd ryddet ut politikere i partiet, men Evje understreker at ledelsen i partiet ikke står bak mobbingen.

- Stortingsgruppa som helhet har jeg ingenting å utsette på. Men jeg skulle ønske at enkeltindivider hadde bedre kontroll med kroppsspråket og tungen. At en lærer å oppføre seg, som en snakker om i barnehagen.

- Burde ikke ledelsen i Frp grepet fatt i mobbingen?

- En leder må følge med i hva som skjer. Samtidig er det ikke så enkelt å til enhver tid å holde fingeren på politikken og samtidig følge med personer som utnytter sin egen posisjon til å drive sitt eget spill, sier Evje, og legger til både ansatte for stortingsgruppa og politikere har mobbet.

- Etter at jeg hadde sendt noen mail om problemet, tok Siv Jensen opp mobbingen med meg én gang. Hun er jo en veldig all right person, men det skjedde ikke noe mer. Men jeg tror hun har et genuint ønske om en åpen kultur.

- Vant til å bli stemt ned
Da Evje meldte seg ut av partiet i desember i fjor, skrev avisene at årsaken var at hun var uenig i nominasjonen før høstens stortingsvalg i sitt fylke. Lokallagene på Romerrike gikk sammen, holdt hemmelige møter og stemte fram sine kandidater slik at Evjes kollega på Stortinget, André Kvakkestad, ikke ble nominert på nytt.

Men Evje, som har sittet i to perioder på Stortinget, understreker at hun er vant til å bli stemt ned.

- Jeg forsøkte å gjøre utmeldelsen skånsom for partiet, men utmeldelsen har ikke noe med nominasjonen å gjøre. I politikken er det klart at en må bøye seg for flertallet, det lærer alle som driver med politikk.

Høy pris
Mens mange mener at det å sitte på Stortinget er et privilegium, har vervet kostet Evje uvanlig mye.

I 2002 ble hun og familien utsatt for drapsforsøk.

Ventilene på begge venstrehjulene på familiens to biler ble skåret løs slik at bilene under høy fart kunne punktert.

En død kalkun ble dessuten bundet fast til vindusviskeren på Evjes bil og familiens fritidseiendom i Sverige ble ramponert.

-Truslene opphørte da jeg sa at jeg ville slutte på Stortinget, forteller tobarnsmoren fra Lillestrøm.

Politiet fant aldri ut hvem som stod bak.

Nå aner ikke 61-åringen hva hun skal gjøre når hun sluttet på Stortinget til høsten. Hun har ingen jobb å gå tilbake til.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Alderen er et problem. Jeg er for ung til å gå av med pensjon og for gammel til å få ny jobb, sier Evje som har jobbet som sekretær, som avdelingsleder i det offentlige og også var en av de første kvinnene i Norge som tok b–trenerkurs i fotball.

- Tar miljøet seriøst
Nestleder i Frp, Siv Jensen, sier at hun synes det er vanskelig å kommentere at Ursula Evje føler seg mobbet ut av partiet.

- Det er ikke så veldig lett å forholde seg til slikt når saken framkommer etter at Evje har valgt å melde seg ut og når hun sier at ledelsen ikke står bak mobbingen. Jeg tar det til etterretning, sier Jensen til TV 2 Nettavisen.

- Men mobbing er et ledelsesansvar?

- Ja, selvsagt. Og er det noe stortingsgruppa har gjort i mange år, så er det å jobbe for et godt miljø gjennom sosiale møteplasser. Vi har for eksempel flere ganger i året sosiale arrangementer der også ledsagere er invitert. Det gjenspeiler seg i sykefraværet i stortingsgruppa, den er lik null, sier Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.