*Nettavisen* Nyheter.

- Mor bremser likestilling

Foto: TV 2

Antall foreldre som velger delt samvær etter samlivsbrudd er fordoblet på seks år. Men professor Frode Thuen mener utviklingen bremses av mor.

Utviklingen har gått raskt siden 1996, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Da oppga fire prosent av foreldrene at barnet bodde like mye hos far som hos mor etter samlivsbrudd. I 2002 var denne andelen doblet til åtte prosent.

Flere bor hos far
Andelen som oppga å ha felles foreldreansvar for barna, økte fra 29 til 42 prosent i samme periode. Av ungene som bor hos bare en av foreldrene, var det 11 prosent som bodde hos far i 1995. I 2003 var denne andelen økt til 13 prosent, skriver Dagsavisen.

Professor Frode Thuen skriver i boken «Livet som deltidsforeldre» at fedre vil stille opp i enda større grad i årene fremover. Ifølge ham er det mor som hindrer utviklingen av likestilling mellom foreldrene.

- Dominerende posisjon
- Ofte er det nødvendig med en rettssak før barna får anledning til å bo hos far, konstaterer Thuen.

- Det er ikke alltid så lett å oppgi privilegier, og det å ha en dominerende posisjon overfor barna, er et av de få privilegiene kvinner alltid har hatt. Ved samlivsbrudd forventer mødre fortsatt på en måte at det er de som skal bestemme hvor barna skal bo. Hvis far vil at barna skal bo hos ham eller ønsker delt omsorg, er det derfor ofte duket for konflikt, sier han til Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.