RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mor fikk for mange sjanser

Foto: Kyllingmark, Chris (SCANPIX)
Sist oppdatert:
I flere år ble barna voldtatt og torturert. Barnas bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier at hensynet til mor var alt for sterkt. - Denne saken er ikke enestående.

- Dette er ikke så ekstremt. Det er mange barn i Norge som har det like vanskelig som disse to. Foreldre rømmer fra barnevernet i en kommune og bosetter seg i en annen. Hensynet til foreldrene, og da særlig mor, er alt for stor. Slik var det også i denne saken. Barna ble ikke sett, og mor fikk for mange sjanser, sier barnas bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

- Men er det ikke «barnas beste» som skal være i fokus?

- Jo, det er riktig å tro det, men slik er det ikke, konstaterer hun.

For mens moren ba om at barnevernet ikke skulle ta barna hennes, og lovet å skjerpe seg, ble barna torturert og seksuelt misbrukt jevnlig.

Kraftig kritikk
Fylkesmannen kritiserer barnevernet i Re, Nøtterøy og Tønsberg for ikke å ha reagert på gjentatte bekymringsmeldinger om de to guttenes oppvekst. For Re og Nøtterøy er forsømmelsen så alvorlig at Fylkesmannen mener det er begått lovbrudd.

De første bekymringsmeldingene kom allerede da den eldste gutten var seks måneder gammel.

I flere år ble de to guttene seksuelt misbrukt av mennene som mor lot passe barna mens hun ruset seg. Barna ble blant annet holdt under vann for å tvinge dem til å utføre seksuelle handlinger på mennene.

I 2006 ga den rusmisbrukende moren opp barna sine og lot barnevernet ta over ansvaret. Det skjedde etter at Ole Martin Hejll ble leid inn av Re kommune for å ta guttenes sak.

- Jeg skjønte straks at barna ikke kunne bo hos moren, sier han til Aftenposten i dag. Etter to måneders forhandlinger med mor, kom guttene på fosterhjem. Guttenes oppførsel, og det de fortalte, gjorde at man fort skjønte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Erstatning
- Mor ga på en måte opp til slutt, og hun ble motivert til å gi dem fra seg, men barna skulle vært tatt for lenge siden.

Da var barna på 9 og 7 år allerede ødelagt for livet.

- I dag er de 10 og 12 år, og bor i hvert sitt fosterhjem. De har jevnlig kontakt med hverandre. De får psykologhjelp og god oppfølging nå. De har det så bra som man kan ha det ut fra slike oppvekstvilkår, men de er jo skadd for livet begge to, sier Larsen.

Bistandsadvokaten jobber nå for å få påtalemyndigheten til å straffeforfølge barnas overgripere. Hun håper også at kommunene ser sitt ansvar og betaler barna erstatning.

- Disse barna har fått ødelagt sine liv, og det koster penger, sier Larsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere