*Nettavisen* Nyheter.

- Mor og bror fikk jente til å stjele

JERNBANETORGET: Mor, sønn, datter og en annen mindreårig jente ble pågrepet på Jernbanetorget etter lommetyverier. Do to mindreårige ble tatt hånd om av barnevernet, mens de to voksne nå er tiltalt for menneskehandel. Illustrasjonsfoto. Foto: (Google)

- Politi og påtalemyndighet mener at de brukte mindreårige til å begå tyverier, fordi de visste at de som mindreårige ikke kunne straffes.

En 45 år gammel kvinne og hennes 24 år gamle sønn er tiltalt for menneskehandel, ved å ha utnyttet sin egen datter og søster, samt en annen mindreårig jente, til å stjele på gata i Oslo.

I oktober 2015 reiste kvinnen og hennes sønn fra Belgia til Sverige, og deretter videre til Norge. Med seg hadde de kvinnens 14 år gamle datter, og en 17 år gammel jente som var guttens kjæreste. 14. oktober endte turen med pågripelse i Oslo.

Les også: Høysesong for lommetyver: Ble frastjålet 10.000 kroner
Les også: Politiet advarer mot lommetyver 17. mai

Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at de to mindreårige jentene stjal lommebøker og mobiltelefoner og ga tyvegodset videre til kvinnen og sønnen. Sønnen vil erkjenne disse forholdene i retten (se lenger nede i saken).

De to er tiltalt for menneskehandel med en strafferamme på seks år.

Stjal for tusener

Tiltalen omhandler også tyverier som er begått i Sverige og Norge. Da de ble pågrepet hadde de også på seg 6.700 kroner, 3000 dollar, 3000 libanesiske livre, 355 Euro og 5100 srilankiske rupees, som påtalemyndigheten mener de hadde stjålet.

- Det var observasjoner gjort av vinningsgruppen i Oslo politidistrikt som førte til pågripelsen. Det ble observert at jentene stjal. Senere ble alle fire stoppet da de var sammen. Jentene ble overlatt til barnevernet, mens de to voksne ble pågrepet, sier konstituert førstestatsadvokat Thomas Frøberg til Nettavisen.

Menneskehandel

- Politi og påtalemyndighetens teori er at de bruker mindreårige til å begå tyveri, fordi de har kjennskap til at de ikke kan straffes fordi de er mindreårige.

- Dette er en type kriminalitet vi ikke er så kjent med i Norge, men som er kjent i en del andre europeiske land, sier han.

Frøberg sier at påtalemyndigheten vil bruke noe tid på å dokumentere at bruk av mindreårige til tyverier er kjent fra blant annet Frankrike, Italia, Østerrike og Nederland.

De fire tilhører et omreisende romfolk. Den 45 år gamle kvinnen har tidligere blitt straffet for tyverier i utlandet, blant annet i Italia, men påtalemyndigheten kjenner ikke til om hun tidligere har blitt straffet for menneskehandel slik hun nå er tiltalt for.

- Det er en fare for at dette vil bli mer vanlig i Norge hvis vi ikke slår ned på det, sier Frøberg.

Erkjenner straffeskyld

Advokat Erik Dammen Stoltz forsvarer den 24 år gamle mannen.

- Min klient har gitt beskjed om at han vil erkjenne det han er tiltalt for, sier han til Nettavisen.

Han vil forklare seg utdypende av hva som har skjedd. Da vil retten skjønne mer om hva som har vært bakgrunnen for og rollene i denne saken, sier han. Forsvareren ønsker ikke å utdype hva hans klient vil fortelle.

- Men han vil altså erkjenne straffeskyld i henhold til tiltalen uten at jeg da sier at det som er beskrevet der er riktig.

Kvinnens forsvarer, André Gauslaa Kirkholm, sier at hennes klient nekter straffskyld, men kommenterer ikke saken utover det.

De to unge jentene rømte fra barnevernet i 2016. Myndighetene tror at de to nå befinner seg i ulike land i Europa. Jentenes bistandsadvokat, Juliane Margrethe Strøm Berthelsen, ønsker ikke å kommentere saken.

Har du fått med deg denne populære videoen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.