RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Møt opp tre timer før avgang

Sist oppdatert:
Nye sikkerhetsrutiner og vektermangel skapte store køer på Gardermoen torsdag. Problemene ventes å fortsette fredag.

Klokken 7.45-tiden fredag morgen var det imidlertid lite kø i sikkerhetskontrollen, kunne TV 2 Nettavisens medarbeider erfare.

Nye rutiner for kroppsvisitering og sjekking av bærbare pc'er hos reisende førte til køer på Oslo lufthavn Gardermoen torsdag. På ettermiddagen toppet det seg med timelange køer foran sikkerhetskontrollen. Enkelte har opplevd å miste flyet.

Også fredag ventes det å bli køer, ifølge SAS Braathens.

- Ber folk beregne god tid
- Vi ber folk beregne to timer gjennom sikkerhetskontrollen i tillegg til den tiden de beregner ved innsjekking. Møter du opp tre timer før avgang, tror jeg du skal være sikker på å nå flyet, sier informasjonssjef i SAS Braathens, Kenneth Vikse, til TV 2 Nettavisen. Han beklager situasjonen, men sier det er lite flyselskapene kan gjøre annet enn å be de reisende være forberedt på hva som venter dem.

Det er innskjerpede rutiner og mangel på vektere ved sikkerhetskontrollen ved Oslo Lufthavn Gardermoen som fører til problemene.

- 2.000 i kø
- Her står det 2.000 mennesker i kø rundt i hele hallen. Mange frykter at de vil miste flyet. Det er mytteristemning, sier en av de reisende, Paal Frisvold, til TV 2 Nettavisen ved 16-tiden torsdag.

Han var da på vei til Brussel og rakk med nød og neppe en forsinket flyavgang til tross for problemene i innsjekkingshallen.

Bærbare pc'er skal undersøkes
Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo lufthavn Gardermoen, viser til nye krav til sikkerhetskontrollen fra Luftfartstilsynet og EU. Han bekrefter at reisende har mistet flyavganger på grunn av forsinkelsene.

- Det som er nytt er at alle bærbare pc'er skal røntgensjekkes. De må tas ut av håndbagasjen. Dette tar tid. Vi hadde problemer forrige torsdag og fredag, og i ettermiddagsrushet i dag er det på nytt køer, sier Kobro.

Kroppsvisiterer hver tiende
Men flere flypassasjerer som har vært på reisefot i dag sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er sjekken av bærbare datamaskiner som har skapt mest krøll i det siste, men derimot kroppsvisitering av hver 10. reisende.

- Jeg var en slik nummer 10, og ble da stående foran portalen i lange tider for å vente på at den ene vekteren som gjorde denne tidkrevende manuelle sjekken skulle bli ferdig med forrige nummer 10. I mellomtiden sto tre vektere rett foran meg totalt «arbeidsløse», mens køen bak sto absolutt stille, sier en av de reisende i en e-post til TV 2 Nettavisen.

Beklager ulempene
Kobro beklager uansett ulempene for passasjerene, men håper at dette vil bedre seg etterhvert.

- Dette er ikke noen permanent situasjon, men vi må få opp kapasiteten blant annet gjennom at vi åpner flere sluser. Jeg sitter nå på et møte i Athen med informasjonssjefer på en rekke lufthavner, og de har de samme problemene, sier han.

Sendte skriv 17. februar
Torgeir Tvedt i flysikkerhetsavdelingen i Luftfartstilsynet bekrefter at den skjerpede sikkerhetskontrollen har sin bakgrunn i et EU-direktiv. Direktivet trådte i kraft i april 2004, men 17. februar i år sendte Luftfartstilsynet ut en påminnelse til norske lufthavner der de presiserte at bærbære pc'er nå betraktes som en mulig sikkerhetsrisiko og at disse skal undersøkes manuelt.

Over høyttaleranlegget på Gardermoen får passasjerer nå beskjed om å ta bærbare pc'er ut av håndbagasjen før sikkerhetskontrollen for å spare tid.

Sjekk avgangstider og forsinkelser fra Gardermoen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere