RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Multikriminell får frikort til lovbrudd

Sist oppdatert:
En Stavanger-mann med 25 dommer og 70 registrerte forhold på seg, kan ikke lenger straffeforfølges. Statsadvokaten i Rogaland frykter nå at han og andre får frikort til å begå straffbare handlinger.

Statsadvokaten i Rogaland sier at denne mannen, og andre i hans situasjon, har fått frikort til å bedrive kriminell virksomhet. Mannens forsvarer, John Christian Elden, er enig i at reglene gir visse smutthull, men sier at det er kommunens ansvar å hjelpe mannen.

Bakgrunnen er at mannen nå har blitt erklært psykisk utviklingshemmet. Fire eksperter har i to uavhengige rapporter konkludert med at mannen har vært strafferettslig utilregnelig siden 1992.

19 dommer
Siden 1992 har mannen blitt dømt 19 ganger siden 1992 og sittet til sammen flere år fengsel. Hvis rapportene fra de psykiatrisk sakkyndige blir stående etter at de har blitt gjennomgått av den rettsmedisinske kommisjon, og det tror statsadvokat Tormod Haugnes i Rogaland at de blir, så vil statsadvokaten legge ned påstand om frifinnelse for alle dommene.

- Saksbehandling er enkel og grei. Alle sakene blir gjenopptatt, og det blir lagt ned påstand om frifinnelse, sier Haugnes til TV 2 Nettavisen. 33-åringens advokat, John Christian Elden, sier til Stavanger Aftenblad at mannen vil kreve erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.

- Kan ikke straffeforfølges
Haugnes sier også at påtalemyndigheten i fremtiden ikke kan straffeforfølge mannen med mindre han gjør svært grove forbrytelser som drap, voldtekt og særdeles grove ran. Årsaken er at en lovendring fra 2001 da de gamle sikringsbestemmelsene ble opphevet. I dag er det langt vanskeligere å dømme personer som er farlige for samfunnet til behandling, omsorg eller forvaring.

- Stort sett er han tatt for vinnings- og trafikkriminalitet. Han er også tatt for et simpelt ran. Dette er ikke noe som kvalifiserer til forvaring. Høyesterett har også sagt at selv om et ran er grovt, er ikke det nødvendigvis nok. Det må være kvalifisert grovt nok, sier Haugnes.

- Hjelpesløse
- Hva kan politi og påtalemyndighet gjør for å beskytte samfunnet mot denne mannen?

- Fint lite. Det politiet kan gjøre er å stoppe ham under en straffbar handling, men utover det må man la ham gå. Det er flere personer som ham. Han er ikke den eneste i gruppen som begår plagsom kriminalitet og som vi ikke kan gjøre noe med. At denne gruppen får frikort legger neppe noen demper på deres aktivitet. Denne personen er psykisk utviklingshemmet, men han er i stand til å tjuvkoble biler og å begå innbrudd, sier Haugnes.

- Politi og påtalemyndighet er hjelpeløse så lenge kommunene, som har ansvar for de psykisk utviklingshemmede, ikke ser at det er grunnlag for å bruke tvangsmidler, sier han.

- Kommunens ansvar
Mannens forsvarer, John Christian Elden, sier at kommunen sitter på løsningen for at mannen ikke skal begå flere straffbare handlinger.

- Stavanger kommune må oppfylle sin lovpålagte plikt til å hjelpe mannen. Man kan gjerne si at de nye reglene har visse smutthull, men de gamle reglene tettet dette hullet ved å putte mennesker i fengsel som ikke hadde noe der å gjøre, sier Elden til Stavanger Aftenblad.

Nå håper Elden at en erstatning for urettmessig straffeforfølgelse vil kunne gi mannen et nytt, bedre og lovlydig liv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere